Jani Mäkelä Reilusti suomalaisen puolella.

Jotain rajaa pieneläkeläisten kurjistamiselle

Elinkustannusten nousu rajoittaa monen pienituloisen elämää. Asuminen sähkö-, lämmitys- ja vesilaskuineen sekä välttämätön liikkuminen vievät suuren osan tuloista. Sen päälle tulee paljon erilaisia välttämättömiä menoja, joiden jälkeen ei juuri jää yli harrastuksiin tai itsensä toteuttamiseen. Tämä on mielestäni väärin – palkan tai eläkkeen pitäisi aina riittää elämiseen.

Erityisen epäoikeudenmukaiselta tämä tuntuu pientä työeläkettä saavien kohdalla. Monesti vuosikymmenten ahkera työnteko ja veronmaksu ei kasvatakaan näkyvästi eläkettä. Eläkkeiden verotus on työtuloa suurempaa. Se syö turhaan ostovoimaa - koko yhteiskunta hyötyisi, jos eläkeläiset osallistuisivat aktiivisesti ja säilyttäisivät hyvinvointinsa pitkään.

Perussuomalaiset ovat kauan vaatineet korjausta pieneläkeläisten asemaan. Esitämme taitetun indeksin korjaamista puoliväli-indeksiin tiettyyn tulorajaan asti. Tämä hyödyttäisi kaikkia eläkeläisiä, mutta eniten pientä työeläkettä saavia. Muutos ei vaarantaisi eläkerahastojen kestokykyä tulevaisuudessa, koska raha menisi pääosin jokapäiväiseen kulutukseen kotimaassa.

Eläkkeiden ja palkkatulon veron erotus voitaisiin korjata, omaishoidon tuki muuttaa verovapaaksi ja poistaa lääkkeiden kelakorvauksen omavastuu pienituloisilta. Yleisemmin ikäihmisistä huolehtimiseksi, hoitajamitoitus tulisi säätää lakiin ja ottaa hallintaan laitospaikkojen holtiton vähentäminen pitkäaikaishoivasta.

Kaikilla asioilla yhteiskunnassa on hintansa. Hoitajamitoituksen korjaus maksaisi vuositasolla suurin piirtein saman verran kuin maahanmuuttajien kotoutus. Vastakkainasettelun aika ei suinkaan ole ohi, sillä on vain yksi yhteinen rahapussi. Kun kysytään kumman arvovalinnan teemme, oma valintani on ilman muuta suomalaiset vanhukset etusijalle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Keskusta on luvannut lisäsatasen kaikille takuueläkeläisille, joka olisi ryhdikäs ja oikeudenmukainen päätös - ja vieläpä kustannusvaikutuksiltaan mahdollinen.

Takuueläkeläisethän ovat juuri se kaikkein pienituloisin eläkeläisryhmä.

Demarit laajensivat omaa lupaustaan jo 1.500 euroon asti, joka on miljardikustanteisena pelkkää utopiaa ja vaalivalhepopulismia.

Miten lie sitten perussuomalaisten toteutuskelpoiset ideat ?

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Jani. Pidin. Niin; mitä teemme avun tarvitsijalle, kyllä se kaikesta huolimatta, vaan niin on, että sen me teemme Hänelle; Keneltä olemme kaiken saaneet. Siunaten, Lasse.

Käyttäjän PetriRissanen kuva
Petri Rissanen

Kymenlaakson perussuomalaiset vastustivat ehdottamaani korjausta taitettuun indeksiin vielä loppusyksystä, kun vielä tuolloin puolueessa olin. Itse asiassa ehdotin asiaa koko kuluneen vaalikauden ajan, mutta ehdotukseni sai aina yhtä tylyn kohtelun.

Ehdotin siis taitetun indeksin muokkaamista joko 25/75- tai 30/70 -indeksiin. Se ei Kymenlaakson perussuomalaisille sopinut, koska siihen "ei ollut rahaa" tai sitten se oli "ryöstöä nuorilta".

Nyt pitäisi sitten uskoa, että persut haluavat korjata taitetun indeksin puoliväli-indeksiin (50/50). Hah hah.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut