Jani Mäkelä Reilusti suomalaisen puolella.

Poliisin voimavarat käytettävä oikein

Suomalaisten luottamus viranomaisia ja erityisesti poliisia kohtaan on korkealla. Tämä ei kuitenkaan ole luonnonlaki – luottamuksen voi myös menettää. Tätä luottamusta on koetellut viime aikoina moni asia; niin ylimmän poliisijohdon rikosepäilyt, kuin pienempien rikosten tutkimatta jättäminen resurssipulaan vedoten.

Pidemmän aikaa on liikkunut puheita, että esimerkiksi vähäiseksi katsottua omaisuusrikosta ei aina tutkita. Viimeisten mediatietojen mukaan tällainen ollut joillain poliisilaitoksilla jopa kirjoitettuna ohjeena. On mahdotonta yleisen lainkuuliaisuuden kannalta, jos joissakin rikoksissa ei ole käytännössä kiinnijäämisen riskiä. Missä on kansalaisten omaisuuden suoja?

Tätä epäoikeudenmukaisuuden tunnetta vahvistaa se, että samaan aikaan poliisilla vaikuttaa kuitenkin olevan voimavaroja mm. poliisihallituksen paisuttamiseen, pienten ylinopeuksien kyttäämiseen, netissä rumia puhuvien kansalaisten kuulustelemiseen, tupakan salakuljettajien kiinniottoon ja kuuleman mukaan jopa susien kuolemien selvittelemiseen.  

Onko siis kyse resurssipulasta, vai niiden huonosta kohdentamisesta? Toisaalta Suomessa on suhteellisen vähän poliiseja per asukas muihin pohjoismaihin verrattuna. Siksi perussuomalaiset esittävät 100 miljoonan vuosittaista lisäystä poliisin, suojelupoliisin, rajan, tullin ja muiden turvallisuusviranomaisten resurssitarpeisiin.

Samaan aikaan viranomaiset pitää kuitenkin velvoittaa kohdentamaan nämä varat oikein. Kenttäpoliiseja on saatava lisää partioimaan ja tuomaan virkavalta näkyville katukuvassa. Maalla on rajat ja rajalla on aita, jottei aitoja tarvitsisi pystyttää maan sisälle.  Avoimet rajat ovat tuoneet paljon uusia turvallisuusuhkia – niihin on pystyttävä vastaamaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Jos sais niitä faktatietoja? Kuinka paljon poliisihallitusta on paisutettu ja mikä on oikeasti kentällä olevien poliisien määrän lisäyksen tarve?

Korjaisiko tilanteen, vaikka siirrettäisiin puolet poliisihallituksen viroista kentällä toimivien poliisien viroiksi?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Poliisihallituksen viroilla ja niillä palkoilla saadaan kentälle useampi poliisi. Mutta oletko seurannut poliisihallituksen touhuja? Ihmeellisyyksiin niilläkin aika riittää.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

On muuten hämmentävän vaikea saada äkkiseltään edes tietoa poliisihallituksen yksilöidyistä henkilömääristä ja kustannuksista. Mistähän johtuen?

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Poliisihallitus on ollut tilaamassa Suomeen lisää uhrittomia rikoksia siinä mielessä, että se on ollut valmistelemassa ja kannattamassa lakiehdotusta, joka määrittelisi suuren määrän aina aikaisemmin kaikille sallittuja lippaita pääsääntöisesti kielletyiksi aseiden osiksi.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

"Maalla on rajat ja rajalla on aita, jottei aitoja tarvitsisi pystyttää maan sisälle."

Onko tämä ymmärrettävä niin, että perussuomalaiset haluavat rakennuttaa Suomen ja rajanaapuriensa rajalle aidat? Kalliiksi tulee. Kaavailtu 100 miljoonan vuosittainen lisäys ei riittäne kreppipaperilla yhdistettyjä pölkkyjä ja vesirajaan ulottuvaa piikkilankaa vakuuttavampaan viritykseen.

Sinänsä lisäbudjetointi on tarpeen. Tupakan, polttoaineen ja alkoholin salakuljettajat jäävät kiinni saman prosessin perusteella kuin huumeiden salakuljettajat. Jos viimeksimainittuun satsataan, ja olettaisin sen kiinnostavan perussuomalaisiakin, jää samalla haaviin paljon muutakin.

On tietysti puolueen kannalta ikävää, että viranomaisten resursseja kuluu seuratessa potentiaalisen kannattajakunnan toilailuja sosiaalisen median ihmemaassa. Mutta niistähän voisi sanoutua irti eikä puhaltaa hiillokseen?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Piikkilanka maksaa 10 c/metri. 100 miljoonalla sitä saa miljoona kilometriä. Jos rajan pituus on 550 kilometriä (Ruotsi), 100 miljoonalla voi vetäistä 1820-kertaisen langan - joka vuosi.
Tuohon ei tietenkään ole mitään tarvetta, koska 95-99% laittomista tulijoista voitaisiin käännyttää rajalta täysin ilmaiseksi jo nykyresursseilla (elleivät poliitikot nimenomaan kieltäisi niin tekemästä).

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Kannattaako persut poliisien määrän nostamista eli kansalaisten turvallisuuden lisäämistä vai haluatteko alentaa veroja?

Ruotsidenokraatit kannattivat jälkimmäistä ja äänestivät kokoomuksen budjettiesityksen puolesta demareita vastaan.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Poliisien hintalapun maksu on vaihtoehtobudjetissa. Eli veroja ei nostettaisi kun turvallisuutta taas nostetaan.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Juuri näin. Vaihtoehtobudjetin teema on "jotain rajaa" ja se sopii hyvin tähän. Siellä on rahat resurssien nostoon ja velkaa otetaan hallitusta vähemmän.

Matti Simonaho

Ruotsi lähetti 15000 pakolaista ja "pakolaista" laittomasti Suomeen 2015/2016 joka yllätti Suomalaiset viranomaiset.

Maahanmuuttoviraston tiedotteen mukaan, vuonna 2015 Suomeen saapui turvapaikanhakijoita enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Vuoden 2014 tammikussa, Ruotsi aloitti pakolaisten kokoamisen Pohjois-Ruotsiin josta noin 15000 kuljetettiin edelleen Pohjois-Suomeen 2015 (YLE Uutiset 16.02.2016). Pahin tilanne oli Oulussa syyskuun 2015 alussa, jonne turvapaikanhakijoita tuli runsaasti Pohjois-Ruotsista.

Helsingin Sanomien mukaan 11.10.2015; "Tornioon tulevien turvapaikanhakijoiden määrä on laskenut noin puoleen huippuviikoista. Ruuhkaisimpina viikkoina Suomeen tuli 400–500 hakijaa päivässä. Viime viikon aikana tulijoita on ollut noin 200 päivässä. Jos hakijamäärän lasku jää pysyväksi, sisäministeriön arvio 50 000 pakolaisesta tämän vuoden aikana on ylimitoitettu. 200 tulijan päivävauhdilla määrä jäisi alle selvästi alle 40 000:n. Sisäministeriö ei kuitenkaan vielä aio laskea arviotaan saapuvien määrästä".

Marko "Fobba" Forss (Poliisi), 17. Joulukuuta 2015 kello 21:17 FaceBook; "Taas yksi esimerkki miten "pakkoruotsi" vaikeuttaa elämää: eläkkeellä olevia poliiseja ei voida palkata hätäavuksi kielitaitovaatimuksien takia."

Maahanmuuttoviraston tiedote : https://migri.fi/artikkeli/-/asset_publisher/vuonn...

Helsingin Sanomat (HS) 11.10.2015 : https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000002858969.html

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut