Jani Mäkelä Reilusti suomalaisen puolella.

Veikkausta tarvitaan Suomessa

Suomalaiset ovat innokkaita pelaamaan rahapelejä. Ensin perinteisen lauantai-illan loton ja vakioveikkauksen rinnalle tuli vedonlyönti. Sitten valikoima laajeni sähköisenä nettiarpoihin ja uusiin mobiileihin pelimuotoihin. Pitkän aikaa oli lyöty vetoa raveista ja pelattu peliautomaateilla. Veikkauksen yhdistyminen Finntoton ja RAY:n kanssa vuonna 2017 toi koko tarjonnan saman katon alle.

Pelaaminen voi tuoda jännitystä elämään ja suuren voiton mahdollisuuden. Lisäksi peleihin käytetty raha kiertää veikkausvoittovarojen ja arpajaisveron kautta suomalaisen yhteiskunnan hyväksi yli 1273 miljoonan verran vuodessa. Välillä kuulee mielipiteitä, että Veikkauksen monopoli pitäisi purkaa. Tällaista on ehkä helppo heittää, mutta epäilen ettei seurauksia ole mietitty loppuun asti.

Pelit ovat hyvä renki mutta huono isäntä. Yhteiskunnan tulee ennaltaehkäistä peliongelmia sekä korjata niiden traagisia seurauksia yksilöille. Itse asiassa tämä on yksinoikeuden tärkein perustelu. Valtiollista peliyhtiötä voidaan hallita pelitarjonnan sekä markkinoinnin suhteen ja ohjata sen varoja peliongelmaisten avuksi mm. järjestöille ja pelaamisen rajoittamisen työkaluihin.

Jos pelimarkkinat vapautettaisiin, miten huolehdittaisiin jatkossa pelihaittojen ehkäisystä ja hoidosta? Sitä tuskin maksaisivat yksityiset pelifirmat, vaan lasku lankeaisi veronmaksajille. Mistä otettaisiin miljardi rahoitusta veikkausvoittovarojen saajille? Millaisia uusia rikollisuuteen ja rahanpesuun liittyviä ongelmia muodostuisi pelimarkkinan ympärille?

Suomesta ulkomaille pelattu raha on ollut jatkuvassa nousussa ja on arvioitu summan olevan nyt lähelle 200 miljoonaa vuodessa. Nettipelien osalta Veikkaus siis jo kilpailee vapailla pelimarkkinoilla. Kilpailussa on mahdollista pärjätä jatkossakin, jos yhteiskunta antaa tähän mahdollisuuden kohtuullisilla rajoituksilla. Tätä tasapainoa tulee hakea eduskunnassa nyt käsittelyssä olevassa arpajaislain uudistuksessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Tärkeä asia kansanedustaja Jani Mäkelältä nostaa esiin pelien ongelmakäyttäjät. Siinä kuin Alkonkin monopoli Veikkaus näyttäytyy kummajaisena markkinataloudessa.

Nyky-yhteiskunnan vastuullisuuteen kuuluu suojella myös ihmistä itseltään. Enemmän tämän soisi näkyvän etenkin niiden kohdalla, jotka tekevät töitä liikaa ja uuvuttavat itsensä. Vaikka pelien pelaaminen yli varojensa on eri asia niin kuitenkin samasta problematiikasta on kysymys.

Tänään on Eurojackpotissa taas huima summa 90 miljoonaa euroa. Ihmisellä saa olla haaveita paremmasta elämästä, sillä hallitus ei niitä kerta toisensa jälkeen ole kyennyt täyttämään - tulkoon ne nyt sitten jonkun kohdalla toteen pelivoitolla.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Eurojackpot ei ole persaukisten peli.
Kahden euron rivipanos mitättömällä voittomahdollisuudella karsii köyhät pelaajien joukosta.
Todennäköisesti voittajalla on rahaa jo entuudestaan.
Mutta onhan se kiva jännittää.
Kukaan ei ole menettänyt omaisuuttaan lotossa, mutta nettipokerissa tiedän näin käyneen lukuisia kertoja.
Jokaista voittajaa kohden on aina se sata häviäjää. Muuten ei pelipankki pääse omilleen.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Eurojackpot on sopiva porukkapeli. Esim. 90 miljoonaa pääsee netissäki jopa parilla, kolmella eurolla mukaan. Pelaajaporukkojakin siellä on joka "lähtöön".

Tulipa tuossa Veikkausta mainostettua, jospa siellä olisi minullakin tuuria.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä Vastaus kommenttiin #5

Nämä ovat varsin suhteellisia kysymyksiä, koska ihmiselämä on rajallinen. Siksi myös mahdollisuudet yrittää voittaa todennäköisyyksiä ovat rajalliset.

Jos pelaa tavallista lottoa, yhdellä rivillä täysosuman mahdollisuus on muistini mukaan noin 1/16 miljoonasta. Eurojackpotin täysosuma oli luokkaa 1/90 miljoonasta. Eli paljon epätodennäköisempää toki, mutta silti mahdollista.

Toisaalta se että edes todennäköisesti voittaisi kerran elämänsä mittaan tavallisessa lotossa, vaatisi useimpien näkökulmasta kohtuuttomia panostuksia pelaamiseen. Se on lähes kaikille häviävän pieni mahdollisuus.

Tuota epätodennäköisyyttä voi tietenkin kuroa pois porukkapeleillä, jolloin oma maksuosuus isostakin järjestelmästä pienenee. Toisaalta myös mahdollinen saavutettava voitto pienenee. Tätä pelaaja joutuu punnitsemaan.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Kaiken maailman peliautomaatit S-markettien sun muiden kauppojen kassojen vierestä saisi ainakin heti kieltää. Yleensä olen kieltoja vastaan, mutta tutkimustenkin ja empiiristen todisteiden valossa niitä käyttävät juuri ne, joilla ei siihen ole varaa.

Vähintään lätkäistävä A3-kokoinen teksti joka rahastuskoneen eteen kertomaan selväsanaisesti voittomahdollisuudet. Ehkä menisivät sitten paremmin jakeluun kuin pienemmällä tekstillä. Mutta mieluummin pois kokonaan paitsi erillisistä pelisaleista. Noista on hyvän tahdon pelit todella kaukana ja lisäävät heikko-osaisuutta. Eikä Suomen käytäntö taida ihan valtavirtaa olla Euroopan tasollakaan. Lähimaistamme mm. Ruotsi ja Norja toimivat järkevämmin. Veikkaus silti vastustaa. Kenen idea tuo on alunperin ollutkaan ansaitsisi vähintään jonkin katolilaisen kiirastulen tai paljon pahempaa.

Kaiken lisäksi tuo on tarkoituksellista köyhimpien/heikoimpien kusetusta eli joku/jotkut ovat suunnitellut homman tieten tahtoen... voi niitä Veikkauksen velikultia:

https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/seuran-hankki...

Pertti Kiema

Kannattavia valtion yhtiöitä ei kannata myydä, koska ne tuottavat hyvin.
Parempi, että valtio on rikas eikä köyhä, mieluiten velaton suuromistaja.
80-luvun alkupuolella valtio omisti paljon yrityksiä ja velka oli n. 10 % bkt:stä, se oli hyvä tilanne.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut