Jani Mäkelä Reilusti suomalaisen puolella.

Järki käteen ilmastoasioissa

Julkinen keskustelu viime aikoina on keskittynyt ilmastoasioihin. Huoli elinympäristöstä on yhteinen ja aiheellinen. Toimet ympäristön suojelemiseksi tulee valita niistä, joilla on todella vaikutusta ja jotka ovat käytännössä mahdollisia toteuttaa. Pelkkä moraalinen paremmuus ei auta ympäristöä ja väärät liian kunnianhimoiset keinot voivat vaarantaa maamme kilpailukyvyn. 

Yksin osuutemme päästöistä on liian pieni ratkaisemaan kokonaisuutta. Maamme pitkät etäisyydet tekevät yksityisautoilusta välttämättömyyden monille ja kalliit sähköautot yleistyvät vain hitaasti. Rakennusten lämmitys vaatii meillä paljon energiaa, eivätkä elämisen, asumisen ja työskentelyn kustannukset saa enää nousta Suomessa.

Suomi on yksi harvoista maista, jotka ovat ryhtyneet toimiin ilmaston pelastamiseksi. Syy tähän selviää helposti eurooppalaista keskustelua seuraamalla. Tosiasia on, etteivät ilmastoasiat ole EU-maissa läheskään Suomen tavoin pinnalla keskustelussa. Ja jos ne eivät kiinnosta todella edes eurooppalaisia, ketä muita ne kiinnostavat senkään vertaa?

On kuitenkin paljon keinoja, joihin voimme lähteä vahingoittamatta kansallista etuamme. Sähköä tarvitaan tulevaisuudessa enemmän ja sen tuottamiseen on ilmaston kannalta välttämätöntä rakentaa lisää ydinvoimaa korvaamaan kasvihuonekaasuja tuottavia polttoaineita. Kotimaisten tuotteiden ja suomalaisen teollisuuden suosiminen ovat ekotekoja.

Tuontitavaralle voitaisiin säätää ilmastovero ja sosiaaliturvan tänne houkuttelemaa maahanmuuttoa pitäisi rajoittaa myös ilmastosyistä. Lähiruokaa pitää tuottaa jo huoltovarmuudenkin takia - ekologisuus tulee sen päälle. Metsävarojemme kestävän hyödyntämisen ja vientiteollisuuden selkärankamme metsäteollisuuden edistämisen tulee olla politiikan keskiössä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Matti Simonaho

"Järki käteen ilmastoasioissa"

Voi olla että tuossa on se suurin ongelma, nimittäin että järkeä pidetään kädessä eikä käytetä korvien välissä olevaa laisinkaan. :)

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Hyvä kirjoitus! Ainoa asia mistä ehkä eri mieltä om metsätalous ja mitä sillä tarkoitat? En suosittele metsän käyttämistä energiaan, poikkeuksena maaseudun harva asutus, jonne puu lämmitysmuotona sopii. Suosisin korkean jalostusarvon tuotteita, en bulkkitavaraa. Bulkista ei makseta hyvin, joten elintasomme laskee ellei kehitetä laadukkaita pitkälle jalostettuja tuotteita puusta.

Käyttäjän juhaniyt kuva
Juhani Ylä-Tulijoki

Suomessa ei käytetä metsää varsinaisesti energian tuottamiseen. Suurin osa metsätalouden energiasta tulee sahateollisuuden raaka-aineen sivutuotteista hakkuutähteistä, vaikka kärjistäen ajatellen metsänomistajan ei kannata myydä yhtään puuta tukiksi vaan polttaa se.

Jos metsiä halutaan hoitaa niin pakkohan niitä on harventaa. Itse juuri tuossa tein n 4 ha:n taimikon harvennuksen ja täytyy sanoa että paljon jäi hakepuuta metsään. Pari mökkiläistä sieltä kävi keräämässä vuoden hellapuut, mutta suurin osa mätänee sinne. Kirves se on mikä metsän kasvattaa.

Ajatus että metsiä käytettäisiin energian tuottoon on absurdi. Se energiapuu on vain sivutuote, jota tulee pakostakin kun metsää hoidetaan. Eri asia on se kuinka sitä
käytetään tai voitaisiin käyttää taloudellisesti kannattavasti.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Tarkoitan metsäteollisuutta ylipäänsä, kaikki käy. Ei meiltä varmaankaan ole mitään järkeä viedä raakapuuta, koska sitä jopa tuodaan. Mutta kaikki muu käykin - aina sellusta ja sahatavarasta korkean jalostusarvon tuotteisiin. Puulla voi olla markkinansa tulevaisuudessa, kun yritetään löytää muoville korvaavia materiaaleja.

Käyttäjän juhaniyt kuva
Juhani Ylä-Tulijoki

Eikö nyt sitten kannattaisi säätää laki että kaikki hiilijalanjälkeä tuottava raakaine joka kulkee Suomen kautta laitettaisiin hiiliverolle? Vai otetaanko kiittäen rahat taskuun ja tapetaan oma teollisuus ja kulttuuri sillä hinnalla poies? Kumpi olisi parempi? Vihreät vastatkaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut