Jani Mäkelä Reilusti suomalaisen puolella.

Ovatko perussuomalaiset muuttuneet?

Julkisuudessa väitetään usein, että perussuomalaiset olisivat muuttuneet vuoden 2017 puoluekokouksen henkilövalintojen tai sen jälkeisten eduskuntaryhmää verottaneiden loikkausten myötä. Näin sanovat toki poliittiset vastustajat tarkoituksella, mutta joskus myös politiikan toimittajat tai muut ulkopuoliset tarkkailijat. Onko näille puheille todellisuudessa katetta?

Puolueen kyvyn ja halun puolustaa tavoitteitaan sekä äänestäjiensä tahtoa oli pakkokin muuttua. Äänestäjien pettymys entisen puoluejohdon harjoittamaan hallituspolitiikkaan tuli selvääkin selvemmin esille gallupien romahduksesta ja kuntavaalien 2017 tuloksesta. Johto piti vaihtaa, ryhti palauttaa ja aloittaa valtava urakka luottamuksen palauttamiseksi.

Tämä muutos näkyy erityisesti perussuomalaisten johtamiskulttuurissa ja sisäisessä ilmapiirissä. Pois on kuppikuntaisuus ja kyräily, tilalla on hyvä yhteishenki. Puheenjohtaja on enemmän korvana kuin suuna. Enää ei yksi mies yritäkään sanella muille, mitä mieltä saa olla. Enää ei eduskuntaryhmässä päädy mustalle listalle tai joudu erottamisuhan alle, kun on asiakysymyksissä eri mieltä johdon kanssa.

Puolueen ohjelmat ja tavoitteet taas eivät ole muuttuneet. Perussuomalaiset noudattavat ennen vuoden 2015 vaaleja julkaistuja ohjelmia talous-, sosiaali-, koulutus-, turvallisuus-, maaseutu-, maahanmuutto- ja kielipolitiikasta. Tavoite- ja ohjelmatyö menee omia raiteitaan, puolueen jäseniä ja käytännön tekijöitä kuullen. Olen itsekin mukana ohjelmien jatkosuunnittelussa eduskuntaryhmässä.

Perussuomalaiset ovat kansallista etua ja sisäistä solidaarisuutta ajava, tavallisen suomalaisen asiaa puolustava puolue. Maahanmuutto- ja EU-politiikan suhteen tarjoamme ainoan uskottavan vaihtoehdon, muiden puolueiden laulaessa keskenään samat laulut. Sen lisäksi perussuomalaisilla on tarjota vastauksia ja ratkaisuja kaikkiin muihinkin kansalaisia kiinnostaviin ja koskettaviin kysymyksiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän PenttiHotti kuva
Pentti Hotti

Puolue on jäsenistön muodostama yhteisö. Puolueen ohjelmat ja tavoitteet pitää olla näin ollen jäsenistön arvojen mukaisia. Jäsenistö valitsee puoluejohdon toteuttamaan edellä kuvattuja asioita, näin ollen puoluejohdon on nautittava jäsenistön luottamusta. Puolueessa jäsenen ääni pitää kuulua kirkkaana, viestin kulkea alhaalta ylös, ei toisinpäin.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Ovatko perussuomalaiset muuttuneet?

Ovat, aivan selvästi.
Ennen puheenjohtajan vaihdosta heillä oli liki neljäkymmentä kansanedustajaa ja nyt ei puoltakaan siitä. Seuraavien vaalien jälkeinen tilanne selviää aikanaan.

Hallitukseen he pääsivät edellisen puheenjohtajan johdonmukaisen politiikan ja monivuotisen luottamuksen rakentamisen johdosta mutta näytöt jäivät vähäisiksi. Nyt harvat puolueen ulkopuolella uskovat että PS saisi luottamuksensa sellaiseen asentoon että hallitustyötä voitaisiin edes ajatella.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

On totta että hillotolpan metsästäjät lähtivät.
Soinin ja kumppanien lähdettyä, perussuomalaiset ovat vahvempana ja yhtenäisenä.
Johtomme ajaa jäsenistöllemme tärkeitä asioita muuallakin kuin vaalikentillä.
Linja ja ohjelma eivät ole muuttuneet, mutta nyt vaan nostetaan keskiöön jäsenistölle tärkeät arvot: maahanmuutto- ja EU-kriittisyys.

Odotamme innolla ja mielenkiinnolla huhtikuun vaaleja.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"mutta nyt vaan nostetaan keskiöön jäsenistölle tärkeät arvot: maahanmuutto- ja EU-kriittisyys."

Toki nuo voivat olla ne jäsenistöllenne tärkeät asiat, mutta noiden ympärillä pyörimällä pääsee samalle takiaisosastolle kommunistien perinnejärjestön kanssa. Sillä erotuksella, että kukaan ei huoli teitä hallitukseen.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä Vastaus kommenttiin #5

EU-ja maahanmuuttokriittisyyskään eivät ole varsinaisesti muuttuneet. Ne ovat olleet puolueen keskeinen agenda jo vuosikymmenen tai jopa kauemmin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Erkki Martikainen, Soinin sutkautukset vetosivat ilmeisesti moniin äänestäjiin. Ei kuitenkaan minuun. En muistaakseni kuullut koskaan Soinilta yhtä ainutta perusteltua vaatimusta jostain asioista, joita puolueen vaaliohjelmaan kuuluivat.Vain tyhjänpäiväisiä sutkauksia ja lyhyt lauseisia plokikirjoituksia. Nykyisen puheenjohtajan puheet sisältävät aina paljon perustelua vaatimuksiin.

Soinin ansioksi ei voi kokonaan lukea 2015 vaaleissa valittujen edustajien määrää vaan kyllä ansiota kuuluu paljon, hyvin paljon, paikallisille puolueen toimijoille.

Toimintaympäristö näyttäisi muuttuneen positiiviseen suuntaan Halla-ahon johdossa. Tästä omana huomionani useiden kansanedustajien aktivoituminen someympäristössä. En tiedä oliko tuo keskusteluun osallistuminen jopa kieletty Soinin aikana. Ainakin voivat nyt tulla esiin vapaasti.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Soini kehitti eräänlaisen "äänen halpuuttamisen" menetelmän aivan huippuunsa, taustalla pyrkimys saavuttaa itselleen komea uran päätös. Lähes 40 edustajan ryhmällä hän onnistui olemaan hallituksessa merkityksettömämpi aisankannattaja kuin Päivi Räsänen ja KD 5 edustajalla edellisessä.

Tämä lähti liikkeelle jo siitä, että Soini ennen vaaleja julisti puolueen menevän hallitukseen käytännössä hinnalla millä hyvänsä. On selvää että sellaisen julistuksen jälkeen keskustan ja varsinkin kokoomuksen politrukit osaavat kyllä hinnoitella hallitusyhteistyön - PS virkamieskunnassa olleiden myyriensä autuaalla avustuksellakin.

Hallitusohjelma kirjoitettiin ilmeisen tarkoituksella sen verran löysäksi lauseiltaan, että sitä oli mahdollista tulkita riittävän positiivisesti hyötyjen perustelemiseksi perussuomalaisten kentälle. Tällä Soini eliminoi mahdollisuuden, että ohjelma menisi nurin puolue-elimissä ja hänen sekä Jussi Niinistön unelmaduuni kariutuisi. Hannalle ja Jarille varattiin kivireen vetäminen.

Todellisuudessa tämä kuitenkin alkoi alusta lähtien mennä siihen, että "persua viedään". Soinilla ei ollut joko kykyä tai todennäköisemmin halua laittaa kovaa kovaa vastaan hallituksessa vaatiakseen puolueelle tärkeitä asioita läpi. Ilmeisemmin ne eivät olleet hänelle tarpeeksi tärkeitä suhteessa ulkoministerinä poseeraamiseen ja patsasteluun.

Sitten kun yhtaikaa kaavailtiin pakkolakeja ja maahan tunkeutui 30000 irakilaista nuorta miestä veronmaksajien elätettäväksi, koko hallituspolitiikan korttitalo romahti ja puolueen kannatus puolittui. Kokoomus oli korppina paikalla niistämässä ennenaikaisen valinnanvapauden läpi. Perussuomalaisille viskattiin pöydän reunan yli murusena eläkeläisten asumistuen leikkauksen peruutus.

Tästä eteenpäin kyse oli vain vääjäämättömästä ja milloin se tulisi tapahtumaan. Siitä hetkestä kun Halla-aho suostui lähtemään haastajaksi, ymmärsi jokainen että tätä konkurssipesää käydään ruuttamaan selväksi.

Käyttäjän IiroOrava kuva
Iiro Orava

Halla-ahon perustelut. Tulee mieleen vaan se, kun Halla-aho HS:n haastattelussa heti alkuun antoin ymmärtää, että puolue on paljon muutakin, kuin maahanmuutto, mutta sen jälkeen suurinpiirtein joka asiasta syytti maahanmuuttoa.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä Vastaus kommenttiin #15

Noinko meinaat, ettei maahanmuuttoon kulu kohtuuttomasti rahaa? Siis ihan jos oletamme ettei millään muulla olisi merkitystä kuin rahalla?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #15

Iiro, oletko koskaan ajatellut mihin kaikkiin eri talouden sektoreilla maahanmuuton kustannuksilla on vaikutusta? Tämän kun saat itsellesi selvitettyä, niin melkeinpä valtion budjetin jokaiseen momentin kustannuseriin on jonkinlainen vaikutus. Toisiin paljon suurempi kuin toisiin. Tämä kannattaa jo sinänsä jokaisen epäilevan itselleen selventää siinäkin mielessä, jotta saa tiedostetuksi aiheutuvan kustannuksia yksinomaan perusteettomista turvapaikkahakemuksista, jotka olisi voitu vältää hallituksen toisenlaisilla toimilla eli samoin kuin eteläisissä jäsenmaissa on rajavalvonnalla saatu aikaan. Tätä ei ole vieläkään hallitus saanut kuntoon, vaikka Sipiläkin "kehuskelee" tietävänsä suurin osa on elintason perässä tulijoita.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Soini oli todella huono puolueorganisaation johtaja, ei mitään osaamista siinä asiassa ja lopulta ajoi itsensä siinä nurkkaan ja lähti. Soini otti puolueen johtamisessa mallia Vennamosta, mikä ei toiminut nykyajassa ollenkaan. Maailma oli muuttunut.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Itse asiassa niin Soini kuin Vistbacka ovat molemmat kommentoineet julkisesti, että pienempi puolue olisi ollut parempi, koska se olisi ollut helpommin kontrolloitavissa. Kertoo paljon kyseisten henkilöiden mielenlaadusta ja heidän harjoittamastaan johtamiskulttuurista. No, nyt he ovat saaneet haluamansa ja lienevät tyytyväisiä.

Käyttäjän TomiRimpinen kuva
Tomi Rimpinen

Julkisen talouden ja verotuksen osalta ei teiltä näytä uskaltavan odottaa mitään uutta muihin puolueisiin verrattuna.
Rakenteisiin ei uskalleta koskea (pelkästään maahanmuuton kustannuksista puhuminen ei tarkoita tätä)
Pien- ja keskituloisen aseman parantamisesta kyllä puhutaan, mutta tarkoittaako tämä vain lisää progressiota - tai ehkä jonkun erikoisvähennyksen lisäämistä?
Yrittäjille ei ole luvassa mitään hyvää (huhut kertoivat mm puoluetoverisi Puiston puhuneen listaamattomien verotuksen kiristämisestä)

Teillä olisi mahdollista tarjota radikaalia uudistusta julkiseen talouteen = sen koon pienentämistä eri keinoin (muutenkin kuin maahanmuutto) Näissä veroasioissa tulisi muutenkin pitää mielessä että ei ole mitään "valtion rahaa" vaan ne ovat kaikki ihmisiltä "väkisin" perittyjä, heidän itsensä ansaitsemia varojaan.

Ylipäätään - eikö olisi hienoa pienentää julkista sektoria = pienentää veroastetta = antaa ihmisille itse mahdollisuus vaikuttaa pärjäämiseensä? Samalla pienempi julkissektori / verotus antaisi vähemmän varoja myöskään harjoittaa esim. sitä sosiaaliturvaperusteista maahanmuuttoa, mikä PS:n kyseessä ollen liitetään käytännössä joka asiaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Onko sinulla jo käytössäsi puolueen ohjelmat, kun näytät niitä ruotivan? Eikös ne julkaista myöhemmin?
Varmaankin kannattaisi keskustella vasta sitten, kun ne on julkistettu vai?

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Tähän aihepiiriin kommentoisin, että perussuomalaisilla on ohjelmissaan (myös julkaistuissa kuten vaihtoehtobudjeteissaan) erilaisia ratkaisuja työllistämisen ja yrittämisen helpottamiseen.

Emme näe yrittäjän ja työntekijän etua vastakkaisina voimina, vaan tyytyväinen työntekijä on yrittäjän etu ja yrityksen menestys työntekijän etu.

Toisaalta pitää todeta, että perussuomalaiset eivät ole lähtemässä miksikään kokoomuksen vasemmistolaisuuteen pettyneiden yksittäisajattelijoiden talousoikeistopuolueeksi.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Sirpa, eikös tuolla ylempänä todettu että vanhoilla ohjelmilla mennään eikä niissä mikään muutu?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #17

Erkki hyvä, eiköhän ne uudet julkaisuun tulevat puolueen ohjelmat ole toista maata kuin Soini aikana julkaistut. Näin olen ymmärtävinäni. Suomi on muuttunut ja myös nuo uudet ohjeolmat tulevat uusiutumaan, jopa puolueneuvoston kokouksessa paikalla olleiden jäsenistön esiin nostamilla toiveilla. Toisin taisi olla aiemmin. Jäsenistön toiveita ei paljon kuunneltu vaan saneltiin kuten Soini halusi.

Toki nyt vielä ovat vanhat ohjelmat siihen saakka. Ei kuitenkaan sinisillä hallituksessa.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #19

Eli muutosta on tapahtunut perussuomalaisissa ja taitaa tapahtua lisääkin.
Silti näyttää että Soinia ei ole unohdettu ja sekin osoittaa jotain.
Sinisistähän ei tässä vissiin ollut tarkoituskaan puhua ja heillähän on omat puolueohjelmansa joten kaikki hyvin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #24

Sikäli liittyy puolueohjelmaan hallituksessa, sillä siniset ovat hallitussopimukseen kirjattuna sitoutuneet noudattamaan (eivät kuitenkaan noudata edelleenkään) PS:n puolueohjelmaan liittyviä kirjauksia osaltaan.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä Vastaus kommenttiin #27

Siinä mielessä loikkareista puhuminen on hedelmätöntä, että he mitä todennäköisimmin lakkaavat olemasta eduskuntapuolue 15.4.2019.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Suomessa tarvitaan lisää tekeviä käsiä kasvavan eläkeläisväestön asioiden hoitamiseksi ja heidän vanhuutensa turvaksi ja kaikkien muiden valtion menojen rahoittamiseksi.

Tämä edellyttää paitsi sitä että ulkomailta palkataan lisää työväkeä, myös sitä että nyt käyttämättön suomalainen työvoima ja myös turvapaikan saaneet otetaan mukaan työelämään.

Yritykset kyllä laajentaisivat ja kasvattaisivat toimintaansa jos niillä olisi siihen mahdollisuua. Siihen tarvittaisiin ennenkaikkea lisää työvoimaa ja kikyn kaltaisia ratkaisuja joilla työn teettäminen pidetään kannattavana.

Suomalaiset työttömät, sekä useimmat turvapaikan saaneet eivät työllisty nykyjärjestelmän puitteissa, koska suurin osa ei täytä työnantajan kriteereitä niillä ehdoilla jolla Suomessa työllistäminen lakien ja työehtosopimusten mukaain voi tapahtua. Tätä tilannetta ei voida muuttaa muuten kuin työehtosopimuksia muuttamalla.

Myös pitäisi lainsäädännöllä helpottaa ulkomaalaisen työvoiman palkkaamista.

Tässä olisi neuvoja niin perussuomalaisille kuin mille tahansa uudelle tai vanhalle puolueelle Suomen kuntoon saattamiseksi.

Pelkällä ulkomaalaisvihan lietsomisella, mitä nimenomaan perussuomalaiset tänä päivänä harrastavat, ei maan asioita tietenkään voida saattaa kuntoon.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Tämä työvoima-argumentti on hyvin yleinen, mutta kysymys ei tosiasiallisesti ole työvoimapulasta vaan halpatyövoimapulasta. Suomalaisia työttömiä on satoja tuhansia, jo maassa olevia maahanmuuttajia on valtavasti työttöminä. Tiettyjen kansallisuuksien keskuudessa työllisyys on muutaman kymmenen prosenttien luokkaa, vuosikymmenet Suomessa asumisen jälkeen.

Ei ole mitään järkevää syytä olettaa, että menestyksemme jatkossakaan maahanmuuttajien työllistämisessä olisi menneisyyttä parempi. Tämän vuoksi maahanmuuton lisääminen tarkoittaa käytännössä sosiaaliperäisen maahanmuuton (so. haittamaahanmuuton) lisäämistä. Se ei paranna huoltosuhdetta tai auta eläkekeläisväestön hoitamisessa, vaan haittaa entisestään.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Hallitusta muodostettaessa tehtiin hallitusohjelma, joka on kompromissien tulos. Puolue kuin puolue voi noudattaa vaaliohjelmaansa vasta siinä tapauksessa, kun sillä on ehdoton enemmistö eduskunnassa. Puolassa Laki ja oikeus-puolue saavutti enemmistön maan parlamentissa vuonna 2015 ja voi näin ollen noudattaa vaaliohjelmaansa. Meillä oli tyydyttävä kompromisseihin.

Mitä tulee viime kesän puoluekokoukseen, niin siellä oltiin niin ”voimansa tunnossa”, että eroavalle puheenjohtajalle ei pidetty edes kiitospuhetta. Ilman hänen tyhjästä aloittamaansa työtä moni pyörittäisi edelleen ”tahkoa.”

Maahanmuuton eteen voidaan tehdä paljonkin, mutta ero eurosta ja EU:sta ovat molemmat poissuljettuja. Ne ovat talouspolitiikan ja turvallisuuspolitiikan vuoksi täysin mahdottomia. Ne saattaisivat johtaa toteutuessaan Isänmaan kaaokseen.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Hallitusohjelmaa nyt vaan ei noudatettu niiltä osin jotka olivat perussuomalaisille tärkeitä. Ei se ole mikään "kompromissi", että annat koko ajan muille etkä saa itse mitään omaa läpi.

Ikävä kyllä, faktat eivät tue tuota tulkintaa tuosta Soinin läksiäiskuviosta. Hänelle oli tarjoamalla tarjottu läksiäisiä, mutta sanoi ettei niitä tarvitse järjestää. Tämä ja erittäin flegmaattinen sekä omituinen läksiäispuhe varsinaisessa puoluekokouksessa, kertoo erittäin selvää kieltä siitä että mies itsekin ymmärsi lähtevänsä pakon edessä häntä koipien välissä.

EU:sta ja eurosta eroaminen ovat mahdollisia kehityskulkuja tulevaisuudessa. Jokainen vähänkin realistisesti ajatteleva ihminen ymmärtää, etteivät ne ole esimerkiksi seuraavan eduskuntakauden asioita - vaikka päätös erota tehtäisiin nyt, on epätodennäköistä että asia olisi valmis vielä 2023.

Erona käskynsä Euroopasta ottaviin konsensuspuolueisiin perussuomalaisilla on kuitenkin se, että me emme sulje pois tätäkään mahdollisuutta. EU ja Euro eivät ole meille peruuttamattomia ratkaisuja. Suomen oma etu tulee ensin ja sitä pitää puolustaa aggressiivisemmin myös EU:ssa, niin kauan kuin siellä olemme.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Suomi on integroitunut sekä taloudellisesti että poliittisesti niin tiiviisti EMU/EU:hun, että eroaminen niistä itsenäisesti on puhdasta utopiaa nyt ja lähitulevaisuudessa. Euroopan keskuspankki omistaa käytännössä rahan eli euron, ei Suomi 1,8 %:n osuudella EKP:n pääomasta. EKP määrää euron arvon suhteessa muihin valuuttoihin, ei Suomi. Jopa osa maamme kultavarannostakin on talletettuna EKP:n holvissa.

Käsitykseni mukaan Suomi tulee pysymään niin kauan EMU/EU:ssa, kun Saksa tulee siinä pysymään. Itse olen ollut aina markan kannattaja, mutta paluu siihen ei ole enää mahdollista Suomen omalla päätöksellä. Velkaisen valtion liikkumavara on hyvin rajoitettu. Edusmiehemme ovat saaneet tämän aikaan.

1990-luvun lamassa Suomi oli muutaman tunnin päässä holhouksesta, mutta onneksi Saksa tuli silloin apuun avaamalla erikoistilin Suomelle.

Jo pelkästään maamme vastuut ovat Euroopan rahoitusvakausvälineessä (ERVV) 13,974 miljardia euroa ja Euroopan vakausmekanismissa (EVM) 12,6 miljardia euroa ja ne sulkevat pois eron EMU/eurosta.

Mikäli Perussuomalaiset menevät hallitukseen, niin taas tehdään kompromisseja hallitusneuvotteluissa ja siinä samassa muututaan konsensuspuolueeksi EMU/EU:n suuntaan.

Suomen etua pitää luonnollisesti puolustaa kaikin mahdollisin keinoin EU:ssa, EKP:ssa, ERVV:ssa ja EVM:ssa.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä Vastaus kommenttiin #23

Niin, en tiedä millä tapaa tämä kommentti oikeastaan on välttämättä eri mieltä minun kommenttini kanssa. En ole missään kohtaa väittänyt eroa EU:sta tai eurosta helpoksi tai nopeaksi hokkus-pokkus-tempuksi.

Myöskään hallitukseen osallistuminen ei tarkoita mielestäni mitään linjanmuutosta tässä asiassa. Se on toki selvä kynnyskysymys, ettei voi mennä hallitukseen jonka tavoitteena on viedä Suomi syvemmälle EU-liittovaltioon.

Käyttäjän TomiRimpinen kuva
Tomi Rimpinen

Ei tässä ole kysymys muuta kuin siitä, että emme tarvitse enää yhtään sosialistipuoluetta tähän maahan. Ei edes kansallissosialistista puoluetta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

On muuttunut, ei parempaan vaan pahempaan, ihmisvihamieliseen suuntaan.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä
Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Perussuomalaiset ei ole muuttuneet, eivät kestä kritiikkiä yhtään. #kellonsiirto Miksi estit minut Twitterissä?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Tiukkaa se näkyy tekevän ritiikin ymmärtäminen muillakin.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Koska olet toisen puolueen julkitoimija ja minulla on parempaakin tekemistä kuin lukea ja reagoida trollaamiseesi. Onnistuu myös tällä alustalla, jos koet sen tarpeelliseksi.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Trollaamista? Mielenkiintoista.

Käyttäjän enkeliporsas kuva
Kai-Ari Lundell

Jani Mäkelä - hyvä, asiallinen ja totuudenmukainen kirjoitus

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Eivät ole muuttuneet. Puolueessa on yhä mitä vastenmielisimpiä kaameita ääliöitä.
https://www.satakunnankansa.fi/kotimaa/teuvo-roska...

”Perussuomalaisten kankaanpääläinen valtuutettu Teuvo Roskala kirjoittaa aborttia käsittelevässä blogissaan, että "Avioliitossa kun ei voi edelleenkään tulla raiskatuksi. Ei ainakaan tavallisten valkoisten heteroiden suhteessa."

Kirjoitus on herättänyt ihmetystä jo senkin takia, että Suomessa raiskaus avioliitossa on ollut rikos vuodesta 1994 saakka. Soitimme Roskalalle ja kysyimme tarkennuksia hänen mielipiteeseensä.

Teuvo Roskala, olet sitä mieltä, että avioliitossa ei voi tulla raiskatuksi. Mihin perustat väitteesi?

–Perinteisessä kristillisessä avioliitossa ei voi tulla raiskatuksi. Avioliitto on kahden sopuisan ihmisen välinen liitto. Millä sinä toista raiskaat, jos ollaan sovussa ja rakkaudessa?

Mutta eihän avioliitto vie ihmiseltä omaa päätösvaltaa? Eli eihän ihmistä voi vasten tahtoaan pakottaa seksiin?

–Niin, joo... No miksikäs sitten mennään naimisiin, jos ei haluta? Minusta nämä ovat perheen sisäisiä asioita, se ei ole raiskaus. Jos ollaan jo eroamassa, niin sitten se voi olla jo raiskaus.

Suomen laki on kriminalisoinut raiskauksen avioliitossa vuonna 1994. Oletko sitä mieltä, että lakia ei pidä noudattaa?

–Järkeviä lakeja pitää noudattaa, mutta Raamattu menee edelle. Jos sen ohjeiden yli mennään, niin sitten Raamattua pitää noudattaa.

Missä kohtaa Raamattua sanotaan, että avioliitossa ei voi tulla raiskatuksi?

–En mene sanomaan, tunnen kirjaa niin huonosti... Mutta oudolta tällainen (raiskaus avioliitossa) kuulostaisi. Se on perheen sisäinen asia.

Perussuomalaisten ryhmäjohtaja Sofia Latvajärvi ei ole ensimmäistä kertaa kommentoimassa Roskalan puheita.

–Varmasti käymme tästä keskustelua seuraavassa ryhmäkokouksessa. En ole kuitenkaan veljeni vartija, Teuvo vastaa omista sanoistaan.”

(Helpot) pisteet Halla-aholle tällaisen tuomitsemisesta, tuli hänellekin ns. matalan veden merkki näkyviin

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Jutussahan on valtuustoryhmän PJ jo ottanut asiaan sellaisen kannan joka siihen kuuluu ottaa.

Kyseessä on jo pari kertaa aiemmin kyseenalaisia lausuntoja esittäneen henkilön mielipide, joka ei edusta puolueen linjaa.

Eikä hän tiettävästi ole itsekään väittänyt sen edustavan.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kun persun pintaa vähän raaputtaa, tulee aina esiin teuvo.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä Vastaus kommenttiin #33

Teuvoja on moneen lähtöön ja niin on perussuomalaisiakin. Ensimmäistä kertaa kuulen yhdenkään sen enempää Teuvon kuin perussuomalaisenkaan esittävän tuollaisia lausuntoja, joten epäilen ettei näkemys ole yleinen Teuvojen tai perussuomalaisten keskuudessa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #35

Naisviha, homofobia, rasismi - vai et ole ikinä kuullut? Tämän Teuvon mielestä abortti on kielletty, paitsi jos raiskaaja on erivärinen.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä Vastaus kommenttiin #37

Kuulostaa että hyvin suuri osa tässä postissa merkatuista "avainsanoista" tuulettui puolueesta kesän 2017 tapahtumien myötä. Mikä on mielestäni erinomainen asia.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #40

Ei jäänyt kuin "Naisviha, homofobia, rasismi".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut