Jani Mäkelä Reilusti suomalaisen puolella.

Kansallisen edun ympäristöpolitiikkaa

Ympäristön tila on tänä päivänä monille suuri huolenaihe. Erityisesti keskustelua ovat herättäneet muovisaasteet maailman merissä. Varmasti ketä tahansa järkyttävät kokonaisten valtioiden kokoiset muovilautat, mutta ongelmaa kannattaa lähestyä järkiperäisestä näkökulmasta. On tunnustettava tosiseikat ja ymmärrettävä oma osuutemme oikeassa mittasuhteessa.

Maailman jäteongelmat eivät ratkea, jos Suomessa käytäisiin tunteenomaisesti kieltämään muovipusseja tai muita yksittäisiä tuotteita. Meillä on hyvä jätteenkäsittely ja kierrätys; muovia päätyy luontoon enemmänkin ihmisten piittaamattomuuden takia.  Tässä on siis asenteisiin vaikuttamisen paikka ja kierrätyspisteitä olisi saatava entistä useampien ulottuville.

Jätettä on mahdollista hyödyntää ympäristöteknologian keinoin. Lisäksi energiaa tarvitaan aina ja Suomessakin pitäisi käydä rohkeammin polttamaan energiaksi jätettä, jonka kierrättäminen ei enää kannata. Se on mahdollista tehdä nykytekniikalla puhtaasti ja turvallisesti. Ylipäänsäkin suomalaista osaamista näissä asioissa kannattaa myydä maailmalle.

Täällä Kaakkois-Suomessa paikallista huolta ovat aiheuttaneet aikeet Heinävedelle perustettavasta grafiittikaivoksesta. Ulkomaalaisen kaivosyhtiön hankkeen pelätään saastuttavan Saimaata laajaltikin. Siihen riskiin ei missään tapauksessa ole varaa, Saimaa on kansallisomaisuuttamme. Taas kerran todistettiin tarve kiristää maamme kaivoslainsäädäntöä pikaisesti.

Tarvitaan kansallisen edun mukaista ympäristöpolitiikkaa. Suomi elää luonnonvaroistaan ja niitä tulee hyödyntää – työpaikkoja sekä vientiteollisuuden tuloja tarvitaan. Tämä tulee toteuttaa oikein mitoitettujen suojelutoimien rajoittamana, sillä kukaan ei halua elää saasteiden keskellä. Ympäristö on kaikkien asia, sitä ei voi jättää ekointoilijoiden vastuulle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Jani. Pidin. Sinulla on oikea suunta ja vastuullinen näkökanta muoviongelman hoitamiseksi asianmukaisesti hyvään kuntoon. Kiitos. Parhain terveisin Lasse Hietanen.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Ei kannattaisi ketään nimittää ekointoilijaksi. Meidän kaikkien etu ja oikeus on puhdas viihtyisä ympäristö. Meillä on tieto ja taito tehdä asioita viisaasti - ekologisesti ja talousmielessä yhtä aikaa, jos vain lyömme viisaat päät yhteen. Terveisin "Kukkahattutäti" Jyväskylästä!

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Ekointoiluksi (tai jollain vielä negatiivisemmalla ilmaisulla) nimitän itse sellaista toimintaa, joka asettaa Suomen ja suomalaiset kohtuuttomaan asemaan muihin verraten tai ei edes tosiasiallisesti edistä ympäristönsuojelua.

Käyttäjän TimoKeklinen kuva
Timo Kekäläinen

Onko kaivoslainsäädännölle nyt tekeillä jotakin?

Tarve on ollut ilmeinen jo pitkään.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Valitettavan hidasta tuntuu olevan. Kanadan kanssa tehdyn vapaakauppasopimuksen (jota esitin hylättäväksi ja jota vastaan äänestin) pontena on muistaakseni, että hallituksen pitäisi ottaa asia työn alle.

Käyttäjän TimoKeklinen kuva
Timo Kekäläinen

Lainauksia Talouselämän (26/2018 s.14) artikkelista kaivoshankkeiden kanneriskeistä:

"EU:n ja Kanadan kauppasopimus eli CETA-sopimus allekirjoitettiin lokakuussa 2016. Sen täysimääräinen voimaantulo vaatii vielä kunkin jäsenmaan ratifioinnin."

"Huolta on herättänyt mahdollisuus, että kanadalainen sijoittaja nostaa CETA-sopimuksen perusteella kanteen Suomen valtiota vastaan väittäen esimerkiksi uuden ympäristösuojelulainsäädännön kohtelevan kanadalaista kaivosyhtiötä epäreilusti."

"Suomessa toimii 80 malminetsintä- tai kaivosyhtiötä joista 99 prosenttia on ulkomaalaisia. Suurin osa yhtiöistä on kotoisin joko Kanadasta tai Australiasta."

"Asiantuntijakuulemisten mukaan ahkerimpia investointisuojajärjestelmän käyttäjiä ovat olleet erityisesti kanadalaiset kaivosyhtiöt. Osalla asianajotoimistoista ansaintalogiikka perustuu järjestelmään, jossa ne aktiivisesti etsivät kannemahdollisuuksia."

"Eduskunta on Aaltosen mukaan (kaivosylitarkastaja Riikka Altonen, TEM) pyytänyt selvittämään nämä asiat."

"Ympäristöseikkojen vahvempi huomioiminen on tullut tarpeeseen, sillä suurimpien kaivosten louhintamäärät ovat yksittäisissä hankkeissa satakertaistuneet vuoden 1965 kaivoslain aikaisista määristä."

(https://www.talouselama.fi/uutiset/suomen-kaivosha...)

Oma näkemykseni on myös että kansainvälisestikin katsoen kaivosyhtiöille käsittämättömän suuret oikeudet Suomen maaperän varantohin antava laki tulisi pikaisesti tarkistaa ja tarvittavilta osin korjata.

CETA-sopimuksen allekirjoituksesta on kulunut 22 kuukautta, joten jos asia on otettu ponnen mukaisesti työn alle tuolloin, luulisi siitä olevan jo jotakin konkrettista tarjolla.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Jokainen järkevä ihminen haluaa säästää luontoa. Suomessa kierrätys toimii ja meitä ei pidä tästä rangaista.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Talvivaara ja sen kipsisakka-allas.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Ja Talvivaaraan sijoittaneet keskustalaistet... kuten Paula Lehtomäki joka on Sipilän valtionsithteeri...

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Aika moni kepulainen tai sellaiselta vivahtava tienasi Talvivaaralla...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut