Jani Mäkelä Reilusti suomalaisen puolella.

Kansalaisuuden ehtoja on tiukennettava

Eduskunnassa keskusteltiin tänään edustaja Ville Tavion laatimasta ja monien perussuomalaisten, mukaan lukien itseni, allekirjoittamasta lakialoitteesta nostaa Suomen kansalaisuuteen vaadittava asumisaika 10 vuoteen. Vain perussuomalaiset käyttivät puheenvuoroja asiasta. Pidin seuraavan (blogimuotoon kevyesti toimitetun) puheenvuoron tästä kannatettavasta esityksestä;

Heti alkuun haluan tehdä selväksi, mitä Suomen kansalaisuus on ja mitä se ei ole. Suomen kansalaisuuden saaminen ei ole ulkomaalaiselle perusoikeus, se ei ole ulkomaalaiselle ihmisoikeus, vaan Suomen kansalaisuuden saaminen on ulkomaalaiselle etuoikeus. Tässä avoimien rajojen maailmassa me emme voi olla naiiveja. Suomen kansalaisuus olisi etuisuus, suoranainen lottovoitto miljardeille ihmisille maailmassa.

Näin on siksi, että Suomi on objektiivisilla mittareilla arvioiden eräs maailman parhaista maista elää. Kun joku saa Suomen kansalaisuuden, hän samalla saa kaikki oikeudet lukuun ottamatta kelpoisuutta tasavallan presidentin tehtävään, joka on syntyperäisellä kansalaisella, joka on vuosikymmenten ajan, ehkä koko ikänsä tehnyt työtä ja maksanut veroa Suomeen. Hän saa myös oikeuden äänestää ja olla ehdolla kaikissa yleisissä vaaleissa, oikeuden sosiaaliturvaan, jota sitäkin jotkut haluavat nykyään antaa myös laittomasti maassa oleville.

Kansalaisuutta ei voida tällä hetkellä peruuttaa mistään syystä, ei edes kaksoiskansalaisten osalta, vaikka sellaista ollaankin harkittu. Kansalaisuuden myöntäminen on siis äärimmäisen voimakas oikeustoimi, jolla on suuret vaikutukset ja velvoitteet maamme kannalta. Siksi siihen täytyykin suhtautua vakavasti ja aivan erityisesti nykyistä vakavammin.

Näillä perusteilla kaikki esitykset kansalaisuuden saamisen ehtojen tiukentamiseksi ovat tervetulleita. Minimitaso, jolle mielestäni pitää päästä, on se, että kansalaisuutta ei saisi meillä vertailumaita eli Pohjois-Eurooppaa ja Pohjoismaita helpommin. Sellaiseen vetovoimatekijään meillä ei kerta kaikkiaan ole varaa. Niinpä tämä lakiesitys kymmenen vuoden asumisvaatimuksesta ratkaisisi yhden osan tätä ongelmaa ja on itsestäänselvästi kannatettava.

Tämä on hyvä alku, ja paljon muuta tarvitaan lisää. Haluaisin mukaan vaatimuksia kielitaidosta, työpaikasta ja muusta integraatiosta, että niitä päivitettäisiin vastaamaan nykypäivän vaatimuksia. Ei voi olla hyväksyttävää, että Suomen kansalainen ei tulisi Suomessa toimeen ilman jatkuvaa auttamista, kotouttamista ja tulkkaamista. Tällaiselle henkilölle ei tule kansalaisuutta myöntää.

Kyseenalaistan myös nykyisen käytännön kaksoiskansalaisuudesta. Ei pitäisi myöntää kaksoiskansalaisuutta ilman erillistä pätevää perustetta. Se, joka haluaa sitoutua Suomeen ottamalla Suomen kansalaisuuden, ei mielestäni tarvitse lähtökohtaisesti toisen maan kansalaisuutta.

Onhan nähty käytännön ongelmat vaikkapa lojaliteettivelvollisuuden suhteen, jotka ovat johtaneet pohdintaan jopa kaksoiskansalaisten virkakielloista. En voi ymmärtää, mikä peruste tällaisen järjestelmän ylläpidolle voi olla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Olisi mielenkiintoista tietää miten useat Venäjän oligarkit ovat saaneet Suomen kansalaisuuden?

Käyttäjän TimoKeklinen kuva
Timo Kekäläinen

Kiitos Jani tiedosta.

Tämä lienee sen verran itsestäänselvää nykyisessa maailmantilanteessa että eduskunta osannee tehdä oikean päätöksen järkiperusteella.

Odotan äänestystulosta mielenkiinnolla.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Valitettavasti täytyy tuottaa pettymys ja todeta, että tuskinpa eduskunnassa tästä päästään äänestämään. Suosittelen äänestämään vaaleissa, että ensi kaudella päästäisiin.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Miten helppoa on saada kansalaisuus Kiinassa tai rikkaissa (tai ei) arabimaissa (joiden nimissäkin on usein, että maa on vain arabien, kuten Syyrian arabitasavalta, Persianlahden arabimaiden yhteistyöneuvosto)?

Vain keisarin erikoismääräyksellä. Pysyviä oleskelulupiakaan ei jaeta.

Sveitsissä vasta oli kansanäänestys, jossa vähän höllennettiin KOLMANNEN SUKUPOLVEN kansalaisuusehtoja. Aikaisemmin höllennysesityksiä on hylätty kansanäänestyksissä.

Tiedän tapauksia, joissa on saatu Suomesta turvapaikka valehtelemalla ja neljän vuoden päästä turvapaikkahakemuksen jättämisestä on jo ikuisesti Suomen kansalainen, koskaan ei ole maksanut veroja, toimeentulo pitää hakemuksessa selvittää, mutta tukiriippuvuus ei ole este kansalaisuuden saamiselle. Jopa toimeentulotukea voi saada viranomaiskustannuksiin kansalaisuuden saamiseksi.

Pysyvän oleskeluluvankin saa aivan liian helposti.

Kiinassa ei ole kiinalainen, jos ei näytä kiinalaiselta. Kansalaisuutta ei voi saada, jos ei ole kiinalainen, siis näytä kiinalaiselta. Kiina pitää kiinalaisena, vaikka henkilöllä ei edes ole Kiinan kansalaisuutta, vaan on asunut useitakin sukupolvia muualla ja saanut toisen maan kansalaisuuden.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Mikä sinua Kiinassa kalvaa? Ota selvää Kiinan Green Cardista. Minulla on.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Koskapa en itsekään ollut perillä millä ehdoilla/vaatimuksilla tuon mainitsemasi Green Cardin voi saada, niin googlettamalla löysin yhden kirjoituksen, jossa kerrotaan mitä vaatimuksia tuon saamiseksi on. Kovin moni ulkomaalainen ei sittenkään pääse osalliseksi sen verran kovia ovat vaatimukset.

http://kiinablogi.blogspot.fi/2013/02/kiinan-kansa...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #12

Entä sitten, väite oli, että Kiinasta "ei saa pysyvää oleskelulupaa". Linkkisi on vuodelta 2013.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #13

Sori kun puutuin sivusta aiempaan kommenttiisi. Jatkan kuitenkin vielä hiukkasen tähän viimeiseen kommenttiisi. Pysyvän oleskeluluvan saaminen taitaa olla vieläkin suurimmalle osalle maassa asuville "utopiaa"? Viittaat kommentissasi linkin vanhuuteen, mutta et kuitenkaan kerro onko oleskeluluvan saaminen helpottunut mainittavasti. Viisumi taitaa olla voimassa linkin kirjoituksessa mainitun ajan eli vuoden max., joten sitä on haettava aina kotimaasta uudelleen.

https://www.lahialuematkat.fi/viisumit/kiina
http://finland.cn/public/default.aspx?nodeid=35200...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #14

Aivan vääriä tietoja. Viisumia ei ensinnäkään tarvitse "hakea" kotimaasta, se uusitaan paikan päällä silloin kun haetaan uutta työlupaa. Kahden ja viiden vuoden viisumit ovat yleisiä jos puoliso on kiinalainen.

Green cardin osalta viisumia eikä työlupaa tietenkään tarvita.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Tuo kommentti "keisarista" viittasi yleisesti kuninkaaseen tai yksinvaltiaaseen eli lähinnä noihin Persianlahden arabimaiden yhteistyöneuvoston maihin. Kiinaan tosiaan voi saada pysyvän oleskeluluvan. Mutta et kiistä, että kiinalainen voi olla vain kiinalainen, toisin kuin "suomalainen" voi olla somali. Siis kansalaisuus.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #18

En tiedä mitä tällä nyt oikein haet. Useilla kymmenillä miljoonilla etnisillä kiinalaisilla on jonkin muun maan kuin Kiinan kansalaisuus. Malesian talous on täysin riippuvainen maan kiinalaisista, jotka ovat Malesian kansalaisia. Yhdysvalloissa keskiluokan varakkaimmat ihmiset ovat kiinalaisia.

Jo ennen kuin tunteilla sai määritellä niin sukupuolensa kuin etnisyytrnsäkin, ulkokiinalaisetkin tunsivat itsensä kiinalaisiksi, aina ja ikuisesti.

Kiinan lainsäädäntö ei tunne kaksoiskansalaisuutta.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä Vastaus kommenttiin #19

En tiedä, mitä oikein haet ja miksi kirjoiti(/a)t tuollaista, kun kyse oli siitä, että somali tai länsiafrikkalainen ei voi ikinä tulla kiinalaisten hyväksymäksi kiinalaiseksi tai arabien hyväksymäksi arabiksi ja saada kansalaisuutta, kun taas Suomessa voi. Minähän juuri kirjoitinkin yllä aikaisemmin, että kiinalainen pysyy kiinalaisena, vaikka asuisi sukupolvia ulkomailla.

Bahrainin ja Katarin ostamat yleisurheilijat ja muut urheilijat ovat poikkeus ja saavat kansalaisuuden vain siksi, että pääsevät kilpailemaan. Saattavat olla orjia ilman vapautta kuten muutkin vierastyöläiset ja menettää kansalaisuutensa, kun ura on ihi.

Juuri luin tällaisesta löysennöksestä, jolla mentiin "löysyydessä" muiden ohi: https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-05-21...

Höllennys: "specialists in medical, scientific, research and technical fields as well as top students will be able to get a residency of up to 10 years."

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Tartuit yhteen maahan etkä ilmiöön kokonaisuutena. Eikä siinä yhdessäkään voi saada kansalaisuutta, jota tämä Jani Mäkelän blogikirjoitus käsitteli. Pysyvä oleskelulupa -asia on erikseen ja siinäkin on Suomessa kiristämistä. Pitääkö pysyvää oleskelulupaa edes Suomessa olla olemassa? Mitkä ovat perusteet tälle?

Nämä kiristysehdotukset ovat tietenkin aivan liian pieniä muutoksia. Myöntöedellytysten kiristämisen lisäksi pitäisi myös ottaa Suomen kansalaisuus pois niiltä, jotka eivät ole suomalaisia, esim. afrikkalaiset. Mutta ehkä kaikenmaailman sopimukset kieltävät ihmiseltä kansalaisuuden pois ottamisen, jos sen on jo ehtinyt saada. Suomen pitäisi erota tällaisista(kin) sopimuksista.

https://en.wikipedia.org/wiki/Nationality_law_of_t...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #21

Minulla oli armeijassa jo 70-luvulla afrikkalainen samssa alokasyksikössä. Syntynyt Durbanissa, sukunimi Söderberg. Tuli Etelä-Afrikasta Suomeen armeijaan, paikallisissa puolustusvoimissa kersantti. Pitäisikö häneltäkin ottaa Suomen kansalaisuus pois, afrikkalainen kun on?

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä Vastaus kommenttiin #23

Eteläisessä Afrikassa asuvia "valkoisia" pidetään eurooppalaisina vielä satojenkin vuosien jälkeen, kun taas meidän pitäisi hyväksyä, että toisin päin heistä tulee muutamassa vuodessa (ellei heti joidenkin vaatimusten mukaan) eurooppalaisia.

Etelä-Afrikan järjestäytyneen, kehittyneen yhteiskunnan ja talouden rakentajat olivat/ovat eurooppalaisia.

Liian vähän minulla tietoa henkilöstä, jotta voisin tehdä päätöksen.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #24

No, onneksi sinä et päätä oikein mistään.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä Vastaus kommenttiin #25

Liian vähän minulla tietoa henkilöstä, jotta voisin tehdä päätöksen, mitä tekisin hänelle, jotta voisin vastata kysymykseesi.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Noniin, tulipa tutustuttua tällaiseenkin aloitteeseen.

Perussuomalaiset kansanedustajat ovat allekirjoittaneet lakialoitteen ja keskustelivat aiheesta isossa salissa. Yhden asian puolueella on ollut siis asiaa.

Oliko yhdenkään muun puolueen edustajia salissa, kun aiheesta jutustelitte?

Tiesitkö muuten, että edustaja Kärnä on tekemässä aloitetta siitä, ettei jatkossa kasvispihviä saa kutsua kasvispihviksi? Kirjoittaisitko nimesi tuohon tuikitärkeään aloitteeseen?

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Ja itse aiheeseen sinulla ei ole mitään sanottavaa. Tulit vain lämpimiksesi lässyttämään p****a.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Ajatella. Kasvispihvit ja kansalaisuus. Onhan Kai ymmärtänyt edes, että ne alkavat samalla K-kirjaimella?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #8

Eikö kyse ollut lakialoitteesta? Toisessa oli jopa jotain järkeä juteltavaksi. Kiivasta vastarintaa se ainakin herätti - ja hilpeyttä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

http://janimakela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255735-...

Eipä tuohon aiheeseen kellään ole ollut mitään sanottavaa, miksi minulla pitäisi?

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Salissa oli yksi demari odottamassa omaa puheenvuoroaan seuraavassa kohdassa. Koska aloitteen olivat allekirjoittaneet vain perussuomalaiset eikä kukaan muu edes käyttänyt asiasta puheenvuoroja, on täysin perusteltua väittää muiden olevan Suomen kansalaisuuden halpuuttamisen takana.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Olet oikeassa, Jani.

Perussuomalaiset keskustelivat omasta aiheestaan - yksin. Muilla oli muuta tekemistä. Ajatustanne ei kannata eikä edes kyseenalaista yksikään.

Edustamanne linja ei näytä edes kiinnostavan ketään.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä Vastaus kommenttiin #37

Sepä hyvä juttu vaaleja kohti. Vastuullista kansalaisuuspolitiikkaa saa vain perussuomalaisia äänestämällä. Toivottavasti mahdollisimman moni kuulee tästä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #39

Nyt en, Jani, ymmärrä enää yhtään. Miksi ihmeessä kukaan haluaisi äänestää persua? Ettehän te omine juttutupailtoinenne edistä yhtään mitään. Ette, vaikka kyseinen juttutupailtanne pidettiinkin eduskunnan suuressa salissa.

Te jutustelette keskenänne mieliaiheestanne, miten voidaan parhaiten hankaloittaa muualta tulleiden tai muualta tulleiksi katsottavien elämää Suomessa. Kun puhelette keskenänne, sillä ei politiikkaan vaikuteta.

Palataan tuohon kysymykseeni: miksi kukaan haluaisi antaa äänensä, ainoan vaikuttamisen mahdollisuutensa sellaiselle, joka julistaa, että sen mahdollisuudet ja keinot vaikuttaa ovat lähes olemattomat?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kuulustelin hiljattain töissä venäläistä kansallisuutta alkuperältään olevan henkilön, joka oli Suomen kansalainen eikä osannut suomea ja jouduin ottamaan tulkin. Ihmettelin, miten tällaiselle henkilölle oli myönnetty Suomen kansalaisuus jo vuonna 2003. Oli ehkä ääritapaus, mutta siitä huolimatta Janin kirjoituksessa on tolkkua. Asia ei ole niin mustavalkoinen kuin se ehkä joillekin saattaa olla.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ei Suomen kansalaisuuden saaminen mitenkään edellytä suomen kielen taitoa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kansalaisuuden saaminen on todellakin löystynyt huomattavasti "vanhoista hyvistä ajoista", jolloin piti hallita, siis osata, suomen kieli riittävän hyvin, eikä saanut olla sosiaalitukien varassa elänyt muutaman vuoden aikana ennen hakemusta. Näitä edellytyksiä ei nyttemmin suuremmin oteta huomioon. Kyllä kansalaisuuden ehtona tulee olla jomman kumman kotimaisen kielen tyydyttävä hallinta ja myös se ettei ole tukien varassa elävä.

Onkohan minulla oikea käsitys nykymenetelmään liittyen, kun mielestäni hakijan tarvitsee esittää vain ettei ole velkaa valtiolle? Sen sijaan ei tarvitse esittää toimeentulostaan tarvittavia selvityksiä tai ainakaan niille ei panna painoa kansalaisuuden myöntämiseksi?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ei Suomen kansalaisuuden saamiseksi ole koskaan vaadittu suomen kielen taitoa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Satun tietämään jotta on. Piti jopa hankkia kielitodistus. Voitko osoittaa tämän tietoni vääräksi? Kyse oli tuolloin nimenomaan maahanmuuttajan Suomen kansalaisuuden saamisesta.

Näköjään on samanlainen vaatimus vieläkin. Olisihan ennen kuulumatonta jollei kielitaitoa vaadittaisi.

"sinulla on suomen tai ruotsin kielen tyydyttävä suullinen ja kirjallinen taito tai vastaavan tasoinen taito suomalaisessa tai suomenruotsalaisessa viittomakielessä, ja henkilöllisyytesi on selvitetty luotettavasti."
https://www.infopankki.fi/fi/elama-suomessa/maahan...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #28

Eli edelleenkään ei vaadita suomen kielen taitoa kansalaisuuden myöntämisen ehtona. Mikä asiassa on epäselvää?

Käyttäjän SatuLassila kuva
Satu Lassila Vastaus kommenttiin #30

Epäselvää on se, että kun kansalaisuuden saamiseksi pääsääntöisesti pitää suorittaa ns. YKI-testi (yleinen kielitutkinto) vähintään keskitasolla 3 tai esittää vastaavasta kielitaidosta muu todistus, niin tarkoitatko, että siitä on olemassa poikkeuksia?

Vai tarkoitatko, ettei vaadittava kielitaitorima ole kovin korkealla? Mielestäni yleiseurooppalaisen viitekehyksen tasolla B1 osoitettava kielitaito on vaatimuksena aivan riittävän korkealla ja todellisuudessa rajaa ummikot ulkopuolelle.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #30

No kyllä on vaadittu ainakin tällä paikkakunnalla hakemuksen liitteeksi todistus suomen kielen taidosta. Totta kai tämäkin vaatimus on vain paperilla jota ei kaikkialla noudateta ja se kaiketi näkyy jo käytännössä. Mutta on turha väittää kuten teet ettei vaadita/vaadittu, kun olen käytännössä todennut näin olevan.

Mikäli ei vaadita, niin se on otettava käytäntöön pakollisena vaatimuksena, jotta ylipäänsä voi saada kansalaisuuden. Miten ihmeessä voi integroitua suomalaiseen yhteiskuntaan jollei osaa auttavasti kieltä?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #34

Kuten laki sanoo, ruotsin kielikoe riittää. Miksi ihmeessä Suomen kansalaisen pitäisi osata suomea, kun maa on kaksikielinen? Tunnen esim. brittejä, jotka ovat hankkineet kansalaisuuden ruotsin kokeen avulla - toki nyt germaaninen kieli on paljon helpompi oppia.

Tämä on yksi syy siihen, miksi ruotsin asemaa Suomessa pitää vahvistaa - paljon helpompi ulkomaalaisten on oppia ruotsi, esim. saksalaiseltahan se käy alta aikayksikön. Erinomaista, että ruotsin opetusta lisätään.

Käyttäjän SatuLassila kuva
Satu Lassila Vastaus kommenttiin #35

Olet tietenkin oikeassa. Kiva, että viitsit täsmentää. Ruotsikortin jakaminen on kuitenkin ulkomaalaisvastaisessa retoriikassa yhtä kuin ässä käteen. Ääniä ja valtaa hamutessa jätetään surutta pois "ruotsi riittää" - täsmennys.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Milloin on myönnetty tarpeeksi kansalaisuuksia ja kaksoiskansalaisuuksia, että ne vaikuttavat äänestystulokseen vai joko ne vaikuttavat?

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Itse asiassa ne vaikuttavat äänestystuloksiin heti, kun ensimmäinenkin on myönnetty ja äänestää.

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Itselläni on kaksi kansalaisuutta,mutta ei minulla ole lojaliteettiristiriitaa. Suomi ja suomalaiset ovat minulle etusijalla.

Vaikka olisi kaksi, tai useampi kansalaisuus, vain yksi on aina se oma.

Periaatteessa voisin luopua Ruotsin kansalaisuudesta, mutta haluan äänestää Ruotsidemokraatteja vaaleissa.

asfalttikukka.blogspot.fi

Käyttäjän SatuLassila kuva
Satu Lassila

Ei ihme, jos eivät muiden puolueiden kansanedustat viitsineet kommentoida. Oikeus sosiaaliturvaan ei juurikaan liity kansalaisuuteen. Se perustuu asumiseen tai työskentelyyn. Kehotan syventymään huolella EU:n sosiaaliturva-asetukseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut