Jani Mäkelä Reilusti suomalaisen puolella.

Uudet poliittiset liikkeet ja perussuomalaiset

Maaseudun Tulevaisuuden teettämä tutkimus uusien poliittisten liikkeiden kiinnostavuudesta on herättänyt keskustelua. Sinänsä huomioiden paljonko Väyrynen, Harkimo ja eräs loikkaripuolue ovat saaneet tilaa valtamediassa, se on ymmärrettävää. Kun jotain asiaa toitotetaan paljon julkisuudessa, se useimmissa tapauksissa alkaa kiinnostaa.

Monet perussuomalaisiin kriittisesti suhtautuvat mediat ovat nostaneet otsikkotasollekin sen tutkimuksessa ilmenneen seikan, että perussuomalaisten kannattajien keskuudessa olisi muita suurempaa kannatusta uusille poliittisille liikkeille. Kyynisempi arvelisi noston taka-ajatukseksi sen, että saataisiin taas yhdellä tavalla nakerrettua perussuomalaisten kannatusta.

Omasta mielestäni taas tämä seikka, olettaen että on totta väitetyssä muodossa, on suorastaan positiivinen asia. Se osoittaa että perussuomalaisia kannattavat aktiiviset ja omilla aivoillaan ajattelevat kansalaiset, jotka haluavat muutosta asioihin, eivätkä vain omaa eturyhmäänsä edustavia urapoliitikoita jauhamaan vanhaa levyä. Perussuomalaisten äänestäjät haluavat äänelleen vastinetta.

En halua ottaa mitään pois niiltä, jotka vilpittömästi uskovat Väyrysen, Jungnerin tai Harkimon olevan johtajatyyppejä, jotka veisivät Suomen parempaan tulevaisuuteen ja uskovat että näistä on rakentamaan siihen vaadittava koneisto ympärilleen. Soolosuorituksin kun politiikassa ei kukaan voi pärjätä. Onnea sille tielle - demokratiaa voi palvella monin tavoin.

Sen sijaan haluan kirjoittaa perussuomalaisin arvoin ajatteleville sekä puolueen ohjelmia hyvänä pitäville äänestäjille, jotka haluavat miettiä myös muita vaihtoehtoja. Miksen myös niille, jotka olivat ajatelleet nukkua seuraavat vaalit, protestina entisen puolueen johdon loikkaamiselle sekä petokselle. Siitä olen pahoillani, mutta menneisyyttä ei voi muuttaa. Keskityn tulevaan.

Lyhyt viesti:

Vain äänestämällä kaikissa yleisissä vaaleissa oman vaalipiirisi perussuomalaisten listan mieluisinta ehdokasta, voit viedä eteenpäin perussuomalaisia arvoja sekä ohjelmaa ja antaa niille painoarvoa päätettäessä yhteisistä asioista. Kaikki muu paitsi perussuomalaisen ehdokkaan äänestäminen, vie niitä asioita taaksepäin.

Pitkä viesti:

Aina kannattaa pitää silmät ja korvat auki, mutta syytä muistaa että mitä todennäköisemmin sirpalepuolueita äänestävän ääni menee hukkaan piilevään äänikynnykseen. Niin toimii vaalijärjestelmämme, että vain saavutetut paikat lasketaan. Kaikki annetut äänet lasketaan, mutta karkeasti sanoen vain niillä on merkitystä, jotka on annettu listalle, jolta menee läpi vähintään yksi.

Käytännön esimerkki kuvitteellisesta vaalipiiristä, kuvitteellisissa eduskuntavaaleissa, jonain vuonna. On äänestäjä joka periaatteessa kannattaa perussuomalaisia, mutta huomaakin pienpuolueen X listalla hyvältä vaikuttavan ehdokkaan. Ehdokas kannattaa eroa EU:sta sekä muita äänestäjän positiivisena pitämiä asioita, on suorasanainen ja selkeä. Äänestäjä päättääkin antaa tälle mahdollisuuden.

Tulee vaalipäivän ilta ja äänet lasketaan. Osoittautuu että piirissä yhden paikan saa vertausluvulla 12300, kun puolue X saa kokonaisuudessaan 500 ääntä - niinpä X ei saa lähellekään yhtä paikkaa. Perussuomalaiset saavat kaksi paikkaa, kolmannen jäädessä yhden äänen verran viivan alapuolelle. Viivan yli nousee tästä syystä vihreiden toinen ehdokas, tai sitten vasemmistoliiton ensimmäinen.

Voisin kuvitella, että kyseisen äänestäjän suussa leijailisi tässä kohtaa hienokseltaan mustan pekan maku. Mutta minkä enää teet asialle - vaalitulos kun on aina oikeassa. Kansallismielisten ja EU-kriittisten voimien hajaannus vei läpi täysin vastakkaista kantaa edustavan kansanedustajan, kenties jopa heilautti ratkaisevasti puolueiden välisiä voimasuhteita valtakunnallisessa tuloksessa. 

Esimerkki on teoriassa mahdollinen, vaikkakin eduskuntavaalit harvoin yhteen ääneen ratkeavat. Mutta on epätodennäköistä että kyseinen äänestäjä todellakin olisi ainoana keksinyt kyseisen ajatuksen. Todennäköisimmin sen ovat keksinyt ainakin kymmenet, elleivät sadat äänestäjät. Ja vaikka 3. paikka tulisikin, silloin nämä äänestäjät eivät olisi voineet vaikuttaa PS listan sisäiseen järjestykseen.

En halua pelotella, vaan tuoda esiin tosiasiat joiden alla vaaleja käydään. Vaalimatematiikka on armotonta nollasummapeliä ja puolueiden välinen kamppailu paikoista johtaa aina ja poikkeuksetta kaikkien paikkojen ja sitä kautta vaikutusvallan jakamiseen. Jos perussuomalaiset eivät saisi riittävän suurta kannatusta, muilta puolueilta poistuisi täysin paine mm. EU-kriittisyyteen ja maahanmuuton hillintään.

Kannustankin politiikan uudistamisesta kiinnostuneita, perinteisiä arvoja kunnioittavia, isänmaallisia ja jalat maassa eläviä ihmisiä tutustumaan perussuomalaiseen vaihtoehtoon. Puolueella on selvät profiilikysymykset, joissa kukaan muu ei tarjoa uskottavampaa vaihtoehtoa - niistä kaikki ovat tietoisia. Mutta olemme myös positiivisessa mielessä yleispuolue, jolla on tarjota ratkaisu kaikkiin yhteiskunnan keskeisiin kysymyksiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Eikä kannata myöskään antaa isojen vanhojen puolueiden hämätä, siellä on katto korkealla ja seinät leveällä. Tai siis isojen vanhojen puolueiden kaikille kaikkea sumun läpi on hyvä osata katsoa.

Vaikka esim. kokoomuksessa satunnainen maahanmuuttokriittinen ehdokas on, ja liittovaltiokehitystä vastustava, niin se ei vaikuta puolueen linjaan mitenkään - äänet kyllä kelpaa. Itseasiassa kokoomuksen pitkä menestys on perustunut siihen, että se on vihreä teollisuuspuolue, työväenpuolue, sekä eu-kriittinen ja myönteinen puolue, sekä kaupunkien ja maaseudun asialla. Lisäksi kokoomuksen kannattajat äänestävät varmimmin. 100% vallasta aina jaetaan ja jos omat äänestää, niin äänestysprosentin lasku lisää puolueen kannatusprosentteja.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mä tiedän ainakin yhden puolueen, missä katto ei oo korkealla ja seinätkin kapeat :)

Ihmiset eivät vaan koe maahanmuuttopolitiikkaa niin isona asiana, että se innostaisi äänestämään persuja, osalle äänestäjistä se on tärkein asia, ja se juuri on sitten persujen vankka äänestäjä

Tämä maahanmuuttokysymys on vain niin pieni osa asioista, joiden perusteella äänestyspäätös tehdään, siksipä galluptulokset eivät mairittele.

Kokoomus, demarit, keskusta ja nykyään jopa vihreätkin koetaan yleispuolueiksi, ja siksipä ne myös keräävät valtaosan äänistä. RKP on oman väestöryhmänsä äänitorvi, kristilliset omansa ja persuille sitten on muodostn myös pieni oma lohkonsa.

Vasemmistoliitolla olisi oma pienen ihmisen lohkonsa, mutta menneisyys painaa edelleen.

Sen oman pienen agendansa kun puolue valitsee ja sitä kaikin tavoin ylläpitää, se johtaa pikkuhiljaa pienempään kannatukseen, aika harva osaa persuista sanoa mitään muuta kuin maahanmuuttovastaisuuden ja EU-vastaisuuden.

Onhan se toisaalta kiva, että on oma vakiojoukko ympärillä, mutta sellainen politiikkaa johtaa pienen puolueen tiehen, mitään yhtäkkistä nousua on enää turha odottaa.

Vaikka Soinia ei kannattaisikaan, hän otti työväen ja syrjäytyneen ihmisen puheidensa kärkeen, ja sillä keinolla tuli jytky, sellaista ei enää ole näköpiirissä.

Voiko joku oikeasti kuvitella, että Halla-aho alkaa puhumaan soten ja eläkeläisten onglemista, niin, ettei se aiheuta naurunpyrskähdyksiä. :)

Linja on valittu ja se on persujen valinta, sitä sitten saa mitä tilaa.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Pahoittelen, mutta nyt kommentoija on todella kadottanut pointin tässä vastauksessaan. Se viilettää pellolla ja kaasu on jumittunut pohjaan.

Maahanmuuttopolitiikka on perussuomalaisille yksi teema muiden joukossa. Toki tärkeä, toki profiilikysymys jossa kukaan muu ei pysty vastaavaan uskottavuuteen. Mutta niitä on monta muutakin.

Sen lisäksi maahanmuuttokysymys on jo tänä päivänä kansan keskuudessa niin keskeinen ongelma, että perussuomalaisten kannatus olisi parempi jos kaikki ne jotka pitävät maahanmuuttoa ykkösasiana, äänestäisivät perussuomalaisia.

Mitä tulee Soinin puheisiin, hän ilmoitti tuoreessa haastattelussaan "Minä sanon että huhheijaa, että jos poliitikko lähtee S-marketin tuulikaapista kysymään, että mitä mieltä hänen pitää olla, niin peli on menetetty."

Tällaisilla kommenteilla on jotenkin vaikea asennoitua tuohon näkemykseesi hänestä työväen ja syrjäytyneen ihmisen asioiden edistäjänä. Tietysti ehkä hän tarkoitti kuuntelevansa enemmän K-Marketin tai Lidlin tuulikaapissa, mutta epäilen vahvasti.

Halla-aho puhuu varsin vakuuttavasti soten ongelmista. Katso vaikka;

https://www.suomenuutiset.fi/halla-aho-hallituksen...

...tai laajemmin perussuomalaiset yleensä;

https://www.suomenuutiset.fi/tagi/sote/

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut