Jani Mäkelä Reilusti suomalaisen puolella.

Keskusta ja Tiilikainen omakotiasujan kimpussa

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) on ottanut huolestuttavan kannan kehäkolmosen ulkopuolella asuvan tavallisen suomalaisen näkökulmasta. Ministerin mukaan EU:n on entisestäänkin kiristettävä ilmastotoimiaan ja hän kertoo ylpeänä ehdottavansa eurooppalaisille kollegoilleen päästökaupan laajentamista kiinteistökohtaiseen lämmitykseen.

Olen tästä keinosta täysin eri mieltä. Taas työnnetään maailmoja syleilevän ilmastopolitiikan hintalappu tavallisen suomalaisen omakotitalossa asuvan kouraan. Päästökaupasta hyötyvät Itäisen Euroopan maat - taas kerran me maksamme muiden laskut. Eläkeläiset, nuoret ja työssäkäyvät maksavat.

Tämä ei ole ensimmäinen Suomelle haitallinen asia, jota Tiilikainen on esittänyt tai mihin muun esittämänä myöntynyt. Koko Pariisin sopimus tavoitteineen on Suomelle kohtuuton ja vahingollinen. Ympäristöasiansa hyvin hoitanutta maatamme rankaistaan jatkuvasti lisää, samaan aikaan enemmän saastuttavat voivat saastuttaa kaikessa rauhassa.

Myös kansallisella tasolla keskusta toimii jostain syystä maakuntien asukkaita vastaan. Jätevesiasetus toi monelle ison laskun jätevesiremontista jo vuosia sitten – rahat niistä käärivät jopa keskustan johtopoliitikkojen omistamat firmat. Asetus ei vieläkään ole täysin voimassa, vaan reilun vuoden kuluessa useat saavat odottamattoman laskun sen johdosta.

Perussuomalaisten linja on täysin toisenlainen. Me emme suostu asumisen hinnan korotuksiin, vaan mielestämme asumista tulee suorastaan halpuuttaa. Esityksemme mukaan mm. lämmityspolttoaineiden veronkorotus tulisi perua ja asettaa uusi entistä tiukempi katto voitolle, jota jakeluyhtiöt voivat ottaa sähkön siirtohinnoista. Asuminen on perustarve, johon kaikilla on oltava varaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei maailmanparantaja Tiilikainen ainakaan Suomen etuja ole ajamassa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Eikä muuten myöskään maaseudulla asuvan äänestäjäkunnan.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Äläs sano, Tiilikainen pian keksii ihan itse uuden tuulivoimatukijärjestelmän. Uudessa järjestelmässä kiinteistön omistaja vuokraa tuulivoimathtiölle tontin pihan nurkalta ja tuulivoimayhtiö saa vastaavasti valtiilota tukea voimalan pystyssäolopäivien mukaan.

Tarkemmat laskelmat saa pian Tiilikaiselta, tai Pekkariselta.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

"Me emme suostu asumisen hinnan korotuksiin, vaan mielestämme asumista tulee suorastaan halpuuttaa. Esityksemme mukaan mm. lämmityspolttoaineiden veronkorotus tulisi perua"

Asuminen on Suomessa kallista lähinnä pääkaupunkiseudulla ja muutamassa kasvavassa kaupungissa. Siihen asiaan ei lämmitysöljyn verolla tai sähkön siirtohinnalla ole tuon taivaallista vaikutusta.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Ihanko vakavissasi väität, ettei sähkön siirtohinnalla ole merkitystä asumiskuluihin? Kysyhän asiaa vaikka Carunan tyytyväisiltä asiakkailta...

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Pääkaupunkiseudun asuntojen keskihinta on noussut tonnilla neliö kuluvalla vuosikymmenellä, myös vuokrat ovat nousseet vastaavasti. Niihin suhteutettuna siirtohinnan merkitys asumiskuluihin on kosmeettinen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #5

Ei kyllä vaikuta kosmeettiselta pääkaupunkiseudun ulkopuolellakaan, sillä sähkön käytöstä joutuu maksamaan lyhyen ajan kuluessa kaksinkertaisesti aiempaan verrattuna. Kaikki muutkin asumiseen liittyvät kustannukset nousseet. Yhtään ei tule mieleen erää, joka olisi laskenut.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Kiitos. Asun Helsingissä omakotitalossa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Me helsinkiläiset omakotiasujat maksamme vielä runsaan kiinteistöveron, energia-, jäte-, vesi-, tie- ja muiden maksujen lisäksi. Kyllä asuminen maksaa, mutta on siinä omat hyvät puolensakin. Kunto säilyy, kun pitää luoda talvella lumet, kesällä niittää nurmet ja muutenkin hoitaa ympäristöään.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

No tämä suorastaan ei ole edes Soinin juttu, kyllä Tiilikainen osaa ilmastofantsuttaa ilman Timoakin. Mutta kyllä, ihan totta oli että Soinin jutuilla oli suuri osuus siihen, miksi hän sai lähteä. Tilanne korjattu!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Asunnot ja lämmitys Suomessa on euromaiden kalleimmat ja vie kohtuuttoman suuren osan tuloista. Vaikea ymmmärtää näitä Härkösen tapaisia vähättelijöitä kun valtio joutuu omien tyhmyyksiensä takia tukemaan asumista yli 2 miljardilla vuosittain. Härkönen ei taida tietää kansantaloudesta mitään ei kyllä hallituskaan.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Makkonen saa nyt tilaisuuden loistaa ja kertoa meille vähempiälyisille reppanoille, millä keinoilla asumisen hintaa lasketaan.

Voin sen verran pohjustaa että kotitaloussähkö meillä on jo länsimaittain edullista:
http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/...

Juha Hämäläinen

Ilmasto- ja ympäristöveroja tulisi laskea suhteuttamalla päästöt kunkin maan pinta-alaan. Se kertoo paremmin miten kukin maa tonttinsa on hoitanut.

Näin rangaistaisiin maita, jotka lisääntyneet liikaa liian pienellä läntillä. Sehän se suurin ympäristörikos on lopultakin, liikaväestö.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

"Näin rangaistaisiin maita, jotka lisääntyneet liikaa liian pienellä läntillä"

Minä luulin, että ihmiset lisääntyvät, eivät maat.

Joka tapauksessa Suomi kuuluisi mainitsemaasi kategoriaan. Täältähän on lähdetty sankoin joukoin siirtolaisina muualle kun oma, karu maa ei elätä. Nykyväestölläkin, jos joutuisimme pärjäämään ilman muualta tuotua ravintoa ja energiaa, pitäisi elintasoa laskea reilusti.

Me emme voi ratkaista ympäristöongelmia osoittamalla sormella muita.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

"Nykyväestölläkin, jos joutuisimme pärjäämään ilman muualta tuotua ravintoa ja energiaa, pitäisi elintasoa laskea reilusti."

Oikeasti juuri noin pitäisikin tehdä. Silloin voisimme elää velkaantumatta.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

"Me emme voi ratkaista ympäristöongelmia osoittamalla sormella muita."

Me emme pysty ratkomaan muiden maiden ympäristöongelmia millään tavalla. Tämä pieni maa on ollut "esimerkki" jo vuosikymmeniä mutta siitä ei ole juuri muuta maat koppia ottaneet.

Kerro nyt vielä kun päästökauppaa puolustat niin miten lämmityksen lisäverotus vaikuttaa ilmastoon? Montako astetta glopaali lämpötila muuttuu ja mihin suuntaan?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Reppanaukkelit eivät tätä ikinä tajua, mutta yrittää täytyy:
1. Etelässä liikaväestö, pohjoisessa ylikulutus - molemmat yhtä kohtalokkaita.
2. Erityisesti suomalaisia on liikaa, emme todellakaan elä vain ”hoitamalla hyvin omaa tonttiamme”. Esimerkiksi kaikki liikennepolttoaineet tuodaan muualta maahamme. Maatalous on täysin riippuvainen fossiilisista polttoaineista ja typpilannoitekin valmistetaan maakaasusta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

#20 Esa Mäkinen, kirjoittaa "Erityisesti suomalaisia on liikaa,......"

Tuosta herää ilman muuta kysymys. Miksi ihmeessä sitten esim. vihreät ovat ottamassa tänne lisää asukkaita, vaikka heille ei ole myönnetty oleskelulupaa? Ovat siis laittomasti maassa. Näin siis, vaikka eivät olekaan suomalaisia, mutta samalla tavalla kuluttavia. Tosin eihän vihreillä muutoinkaan ole ohjelmaa oman maan etua tavoitellen, joten.......

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä Vastaus kommenttiin #23

Jo perusoletus on täysin väärä. Suomalaisia ei todellakaan ole liikaa, vaan aivan liian vähän. Erityisesti väestönkasvumme on huonolla polulla ja se kaipaisi kipeästi korjausta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #24

Näinpä tosiaankin on. Mikä mahtaa olla tuon Mäkisen ydinsanoma tuolla kommentillaan. Pitääkö suomalaiset poistaa maasta lopullisesti vai.....?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #25

Kysymys oli tietenkin ylikulutuksesta. Kykenetkö ymmärtämään? Mikä ihme siinä oli niin vaikeaa, ettei edes kansanedustaja tajunnut? Ai niin: persuus sen tekee.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #26

Olet röyhkeyden huippua täällä kommentoijana. Aivan kuin et osaisi kommentoida asiallisesti vaan aina pitää piruilla suuntaan jos toiseenkin.

Et kuitenkaan suvainnut vastata kommenttiini 23. Miksihän?

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä Vastaus kommenttiin #26

No nyt osoitti keskustelija todellisen tasonsa, käydessään soittamaan suuta ja nimittelemään kanssakeskustelijaa. On se mukava, että toiset meistä osoittavat älynlahjansa (suuret ja erityisesti pienet) ihan omalla nimellä ja naamalla.

Sipoossa varmaan ovat tyytyväisiä vihreään opettajaan, joka netissä laukoo näin viisaita?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #29

Luetko vielä oman kommenttisi?

Omalla nimellä ja kuvallasi ja vielä kansan edustajana kirjoitit itsekin.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Esa mäkinen #20
#2. Erityisesti suomalaisia on liikaa, emme todellakaan elä vain ”hoitamalla hyvin omaa tonttiamme”.#

Mäkisen mielestä suomalaisia on liikaa, kuitenkin hän haluaa tänne lämpimistä maista lisää ihmisiä, ihmisiä joiden hiilijalanjälki täällä moninkertaistuu.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Se vielä lisättäköön, ettei tuon viimeisen kappaleen ole suinkaan tarkoitus olla tyhjentävä luettelo siitä, mitä kaikkea pitäisi tehdä jollain aikavälillä asumisen hinnan hallintaan saamiseksi Suomessa.

Siinä vain ilmaistaan puolueemme tahtotila, että halpuuttaa pitää ja uusia korotuksia ei enää saa määrätä. Ja samalla esitellään pari konkreettista toteuttamiskelpoista keinoa tähän asiaan, poimittuna vaihtoehtobudjetistamme.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ihan turhaa puhetta, jolla ei ole mitään vaikutusta oikeaan elämään ja arkeen. Maksut tulevat, kun päättäjät niin haluavat. Päättäjiä ei ole helppo vaihtaa. Sehän nähdään seuraavissa vaaleissa.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

No tässähän juuri ovat päättäjät esittäneet ratkaisunsa kuinka asia pitäisi hoitaa. Ken on samaa mieltä, äänestäköön kyseisiä päättäjiä.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Jos joka maassa olisi asukastiheys sama kuin täällä ja ympäristöstä pidettäisiin samalla tavalla huolta niin koko pallolla ei olisi mitään hätää. Ja jos täällä on Mäkisen mukaan jo nyt liikaa väkeä niin eikö pitäisi pistää rajat kiinni ettei saastuttajia tulisi lisää. Vai tarkoititko oikeasti että vain Suomalaisia on liikaa?

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Ilmastopolitiikan on pakko olla maailmaasyleilevää, koska ilmakehä on kaikkien yhteinen eivätkä päästöt pysähdy rajalle. Päästökaupan idea on hyvä, ongelma on päästöoikeuksien liian pieni hinta.

Sähkölaskusta noin kolmannes on sähkön siirtoa. Tästä kolmanneksesta maksetaan myös sähkömarkkinalaissa määrätyt, sähkön toimitusvarmuutta parantavat toimet. Hinta-arvio tälle projektille on 3,5 miljardia, valmista pitäisi olla 2028 loppuun mennessä. Sähkön siirto ei siis taida olla mitään kovin tuottoista bisnestä, ja siksi olisikin kiinnostavaa kuulla edustajan itsensä arvio siitä, kuinka suuri vaikutus hänen ehdottamallaan toimella olisi tavallisen sähkönkäyttäjän sähkölaskuun.

Asumisella on merkitystä hiilijalanjäljen kokoon:
http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/suomalaiskoti...

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Vuoden 2028 jälkeen sähkön siirtohinta varmaankin laskee? Eikö?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"koska ilmakehä on kaikkien yhteinen eivätkä päästöt pysähdy rajalle."

Ja vain EU-maat vaativat ja maksavat näitä aneita, USA lopetti Trumpin myötä pelleilyn.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Tarkoitatko, että EU:n pitäisi ottaa vastaan käskyjä Trumpilta? Jos Trump haluaa hypätä kaivoon, pitäisikö meidän seurata perässä?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut