Jani Mäkelä Reilusti suomalaisen puolella.

Noustaan aktiivimallin mahalaskusta

Hallitus on taas epäonnistunut luodessaan kohutun ja protesteja aiheuttaneen työttömien aktiivimallin. Huolimatta että laki on jo voimassa, moni asia on epäselvä ministereillekin. Siihen sisältyy mahdollisuus työttömän sanktiointiin ilman omaa syytään ja siinä ei oteta huomioon, ettei koko maassa ole työtä tarjolla ylipäänsä kasvukeskusten tavoin. Näitä epäkohtia perussuomalaiset eivät hyväksy.

Kuvion sekavuutta ja lainvalmistelun epäonnistumista kuvaa, että KELA joutuu palkkaamaan 100 uutta työntekijää pelkästään setvimään aktiivimallin tuomia ongelmatilanteita. Kukaan muu kuin nämä byrokraatit eivät tässä työllistykään - kyse on hallituksen yrityksestä kaunistella työllisyystilastoja vaalivuodeksi. Aktivoitu ei näy tilastossa työttömänä, vaikka hän ei tosiasiassa olisikaan töissä.

Kun katsotaan asiaa laajemmalti, oikeistohallituksen kylmä ratkaisu työttömyyteen on työehtojen huonontaminen ja työttömien kurittaminen. Vasemmisto-oppositio taas haluaa paikkailla ongelmaa paisuttamalla työvoimahallintoa sekä jakamalla rahaa, jota ei vielä ole edes tienattu. Nämä keinot on jo nähty ja huonoiksi havaittu – uudet ajatukset ovat tarpeen.

Työllistämistä on varmasti mahdollista helpottaa myös työehtoja polkematta. Yrittämiseen kuten työnhakuunkin liittyy paljon turhaa byrokratiaa, jonka voi purkaa. Riskejä ensimmäisten työntekijöiden palkkaamisesta voisi siirtää väliaikaisesti yhteiskunnalle. Se toki maksaa, mutta työttömyys maksaa vielä enemmän.

Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetti esittää monia käytännön ratkaisuja työllisyyteen, kuten muuttoavustuksen ja työtilimallin. Ammatillista koulutusta on uudistettava palvelemaan paremmin työelämän tarpeita, työssäoppimisen suuntaan. Tarjoamme toimivia ratkaisuja työllistämisen ja pienyrittämisen edellytysten parantamiseen – sieltä se kasvu lähtee.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän IiroOrava kuva
Iiro Orava

"Ammatillista koulutusta on uudistettava palvelemaan paremmin työelämän tarpeita, työssäoppimisen suuntaan."

ja näin käykin, ei vaan saa opettajilta kovinkaan kummoista kiitosta https://yle.fi/uutiset/3-9902348 muutenkin on täysin naurettavaa, että esimerkiksi siivousalan opiskelijoille ei meinaa edes löytyä palkatonta harjottelupaikkaa, niin miten sitten löytyy valmistuneille siivoojille työpaikkoja?

PS: kuulostaa edelleen niin koomiselta, kun sanotte, että hallitus epäonnistui jossain, kun kuitenkin n. 8kk sitten olitte itse hallituksessaja ja valmiita jatkamaan oikeistohallituksen kylmää linjaa. No persujen lähdettyä hallituksesta se ei ainakaan ole enää niin oikeistolainen vaikka oikeistolainen onkin.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Pitäisi varmaan perustaa blogiin UKK, eli usein kysytyt kysymykset. Yksi poliittisten vastustajien viljelemä harhaluulo on, että perussuomalaiset olisivat hyväksyneet aktiivimallin nykyisessä muodossaan.

Näin ei ole, ainut mitä puolue ja eduskuntaryhmä asiaan liittyen on hyväksynyt, on hallitusohjelman kirjaus:

"Hallitus valmistelee 15.10.2015 mennessä vuoropuhelussa työelämän osapuolten kanssa työttömyysturvan uudistuksen, sisältäen työn vastaanottovelvoitteen tiukentumisen sekä velvoitteen osallistua aktivointitoimenpiteisiin."

Mallin yksityiskohtia ei ole koskaan tuotu ryhmään tiedoksi tai hyväksyttäväksi. Myöhemmin on selvinnyt että ministeriryhmä kyllä tiesi asioista jo viime keväänä, mutta asia haluttiin jättää yli puoluekokouksen Terhon oletetulle valtakaudelle.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Suomessa on ollut nykyisen hallituksen ja eduskunnan aikana jo kahdet poliittiset mielenosoitukset, nyt viimeksi perjantaina onnettoman aktiivimallin takia. http://vesalevonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250423...

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Trafikin joka elää täysin rahastamalla Suomen köyhiä veronmaksajia . Pitäisi velvoittaa Espanjasta tuomaan puhelin etä työt takas Suomeen ja työllistää syrjäseuduille ihmisiä ja maksaa verot Suomeen .

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Aktiivimallin ja koulutusfirmojen saumaton YYA-sopimus:

Tietonani on, että hallituksen aktiivimallissa työtön voi osallistua 5 pv:n tai 10 pv:n työnhakukurssille verkossa, ja näin hän voi "välttää" 4,65 %:n vähennyksen työttömyyskorvaukseensa. Esim. Keski-Suomessa näitä koulutuksia antaa Cimson (10 pv:n kursseja) sekä Spring House ja UNIC-palvelut (5 pv:n kursseja).

Jos pitkäaikaistyötön voi "ostaa" ko. koulutuksen reilulla 30,- euron hinnalla - eli olla menettämättä tuota 4,65 %:ia työttömyyskorvauksestaan - mitä me veronmaksajat puolestamme maksamme tuosta koulutuksesta em. koulutusfirmoille? Paljonko kouluttaja saa yhdestä verkko-opiskelijasta?

Mikä on sitä "nettohyvää" mitä pitkäaikaistyötön saa tästä verkkokoulutuksesta, jos hän on jo valmiiksi esim. korkeakoulutettu ja työnhakutaidot on kunnossa; ja mikä on sitä "nettohyvää" mitä me veronmaksajina saamme tästä aktiivimallihärdellin pyörittämisestä?

Em. firmojen liikevaihtokäyrät osoittavat koilliseen hetken päästä, mutta samaan aikaan pitäisi työttömien määrän osoittaa kaakkoon, jotta tällä olisi kansantaloudellista kannatusta.

En haluaisi uskoa, että aktiivimallijärjestelmä on luotu suurelta osin vain muutamien koulutusfirmojen liikevaihdon kasvattamiseen...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut