Jani Mäkelä Reilusti suomalaisen puolella.

Hyvä ensimmäinen varapuheenjohtaja perussuomalaisille

Perussuomalaiset pitävät historiallisen puoluekokouksen Jyväskylässä 10. - 11.6.2017. Kyseessä on puolueen ensimmäinen aito puheenjohtajan vaali. Kuntavaalien ja hallituksen puoliväliriihen jäätyä taakse, tämä on kesän väistämättä mielenkiintoisin politiikan tapahtuma. Samalla puolue valitsee varapuheenjohtajansa, puoluesihteerinsä ja presidenttiehdokkaansa.

Olen ilmoittanut olevani käytettävissä perussuomalaisten varapuheenjohtajaksi. Tiedotin asiasta ensimmäisen kerran 17.3.2017 ja kerroin päätyneeni tähän lukuisten perussuomalaisten jäsenten ja kannattajien toiveesta. Eduskuntakokemuksen ohella myös aiemmat vastuutehtäväni piiri-ja paikallistasolla ovat tuoneet tarvittavaa puolueen kentän tuntemusta. Ei suoraan huipulle, vaan tyvestä puuhun noustaan.

Mielestäni perussuomalaisten hallitustaipaleen raskaimpia kohtia ovat olleet maahanmuuttokriisi ja työmarkkinakysymykset. Olemme kärsineet paljon kantaessamme vastuuta porvarihallituksen sosiaalisen omatunnon roolissa. Asiasta riippuen, emme joko ole saavuttaneet riittävän hyvää tulosta hallituspolitiikassa, tai pystyneet perustelemaan kannattajillemme uskottavasti tehtyjä ratkaisuja.

Vaikuttaminen hallituksessa on tärkeää, mutta ei mihin hintaan hyvänsä. Perussuomalaisten pitää tarjota vaihtoehto myös hallituspuolueena. Puoluetta eivät äänestä ihmiset, jotka ovat tyytyväisiä vallitsevaan systeemiin tai vanhoihin puolueisiin. Meillä ei ole elintilaa, jos esiinnymme ”köyhän miehen keskustana tai kokoomuksena”. Se peli on hävitty ennen aloitusta.

Perussuomalaiset ovat olleet tämän maan johtava työväenpuolue ja tähän on pyrittävä jatkossakin. Olen keskusta-konservatiivinen ajatuksiltani, kuten tutkitusti suurin osa puolueemme jäsenistä. Vierastan vasemmistolaista ulkoparlamentaarista järjestöjunttausta ja paremmin tietämistä, mutta myös oikeistolaista markkinaliberalismin hurskastelua ja EU-uskovaisuutta. Suomi ja suomalaiset ensin.

Keskiluokka tarvitsee puolustajansa, sillä rikkaat sekä eliitti pärjäävät aina yhteiskuntajärjestelmästä riippumatta ja vähävaraisista huolehtii hyvinvointivaltio tulonsiirtojen kautta. Ketä kiinnostaisi tavallisen asiansa kunnolla hoitavan, opintonsa loppuun suorittavan, työnsä tekevän ja perheensä elättävän asia? Minua kiinnostaa ja haluan ottaa sen asian perussuomalaisten agendalle korkealle.

Perussuomalaisten poliittista tekemistä täytyy terävöittää ja nähdä ennalta, mihin ratkaisut todennäköisesti johtavat. Mikä on poliittinen syy- ja seuraussuhde eri päätöksillä, miltä asiat ulospäin näyttävät? Täytyy olla kyky välttää ne turhat karikot ja kannatuskuopat, joihin ei ole mikään pakko mennä. Täytyy olla kyky perustella vaikeat päätökset, jotka on tehtävä. Tähän haluan tarjota osaamiseni.

Maahanmuutto- ja EU-kriittisyys ovat sanomattakin selviä profiilikysymyksiä puolueellemme ja niiden takana seison järkähtämättä. On mielestäni erittäin hyvä asia, että kaikki puheenjohtajaehdokkaat ovat kertoneet halusta tiukentaa puolueen politiikkaa näissä asioissa. Tämä on välttämätöntä. Ongelma ei ole ollut puolueen linjassa, vaan että sen käytännön toteutuksessa on jouduttu taipumaan liikaa.

Perussuomalaisten on jatkossa puolustettava omia. Puolueeseen pesiytyneestä toverituomioistuin-mentaliteetista on päästävä eroon. Nyt välillä tuntuu, että mihin me enää vastustajia tarvitsemme, kun omat tuomitsevat kovimmin. On jopa kuultu uhkauksia erota puolueesta, jos epämieluinen ehdokas tulee valittua puheenjohtajaksi – käsittämätöntä! Puheenjohtajan valitsevat jäsenet ja pulinat pois.

Näiden julkisuuteen näkyvien poliittisten linjojen ja päämäärien lisäksi korjauslistallani on monia puolueen sisäisiin järjestelyihin, jäsendemokratiaan, toimintatapojen selkeyteen ja organisaatioon liittyviä kysymyksiä. Ne aukeavat parhaiten puolueen jäsenille ja toimijoille, joten en erittele niitä tässä tarkemmin. Näistä vastaa ensisijaisesti puoluesihteeri, mutta myös muun johdon kuuluu niitä valvoa.

Puheenjohtajalla, varapuheenjohtajilla kuin puoluesihteerilläkin on oltava takanaan puoluekokoukseen paikalle saapuneiden jäsenten enemmistön luottamus. Lähden sitä luottamusta hakemaan yllä mainituin perustein ja pyrin puolueen 1. varapuheenjohtajaksi. Vastaan mielelläni linjaani sekä tekemistäni koskeviin tarkentaviin kysymyksiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Olisiko puolueen sääntöjä mielestäsi syytä uudistaa demokraattisempaan suuntaan, ettei tilivelvollinen olisi jäävittömänä puheenjohtajana kokouksessa myöntämässä itselleen tili-ja vastuuvapautta?

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Puolueen säännöt ovat viranomaisten tarkastamat ja jäsenten hyväksymät. Valtiontalouden tarkastusvirasto käy läpi puolueen tilinpidon siinä missä muidenkin, eikä poikkeamia ole havaittu. Mikään esitetty syytös aikojen kuluessa ei ole menestynyt viranomaiskäsittelyssä.

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso

En tietenkään ole itse vaikuttamassa puolueenne valintoihin, mutta minulle on jäänyt mieleen ajalta ennen kuin olit kansanedustaja, olit sitä mieltä että alle 30-vuotiailta pitäisi ottaa äänestysoikeus pois. Oletko edelleen tuota mieltä vai oliko se silloin vain joku harkitsematon heitto jota et edes muista?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Jos minua tarkoitit, niin ohi meni!

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

No ainakaan Jani Mäkelä ei ole koskaan tuollaista sanonut :D

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

En kannata muutoksia äänioikeuden ikärajaan mihinkään suuntaan. Äänioikeuden on luontevaa tulla täysikäisyyden mukana. Oleellista olisi saada aktivoimaan nuoria todella käyttämään sitä äänioikeutta joka heillä on. Luvut ovat nyt huolestuttavan alhaisia, mitä tulee alle parikymppisten äänestämiseen.

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso

Hyvä. Tämän halusinkin kuulla.

Käyttäjän tominaranen kuva
Tomi Näränen

Ketä kannatat puolueen puheenjohtajaksi?

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

En rummuta muita ehdokkaita suuremmin, koska uskon että puolueen jäsenet ovat fiksuja ihmisiä ja osaavat miettiä asiat.

Nyt kun en kuitenkaan itse ole ehdolla puheenjohtajaksi tai puoluesihteeriksi, kerrottakoon, että ehdokkaani puheenjohtajaksi on Leena Meri sekä puoluesihteeriksi Jarmo Keto.

Muissa varapuheenjohtajissa on monissakin hyvää ainesta, ja yhden nostaminen esiin toisi kysymyksen miksen nosta muitakin. Todettakoon silti, että olisin ainakin hyvilläni, jos (saman piirin, eri vpj-paikkaa hakeva) Juho Eerola pärjäisi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut