Jani Mäkelä Reilusti suomalaisen puolella.

Valtion rahaa vain lakien mukaan toimiville yhdistyksille

Keskusteluun nousevat aika-ajoin yhteiskunnan erilaisille yhdistyksille maksamat tuet. Tämä on oikein ja aiheellista, sillä melkoinen joukko ihmisiä saa jopa täysaikaisen palkkansa näistä tuista. On lupa kysyä, mitä yhteiskunta saa vastineeksi näin suurille rahallisille panostuksille - tilanteessa, jossa valtion talous on vuosittain miljardeja pakkasella.

Järjestelmässä on paljon korjattavaa ja ainakin omasta mielestäni paljon tukia joille löytyisi parempaakin käyttöä. Kuitenkin eräs kynnys ylitettiin, kun osoittautui että satoja tuhansia euroja yhteiskunnan rahaa oli maksettu tukena Suomen islamilainen neuvosto ry:lle, joka oli tukea saadessaan itse ilmoittanut harjoittavansa islamilaiseen lakiin liittyvien asioiden hoitamista siihen tarkoitetun lautakunnan voimin (uutinen).

Tämän ikävän yksittäistapauksen tuottaman runsaan palautteen innoittamana laadin seuraavan kirjallisen kysymyksen hallituksen vastattavaksi;

-----
Kirjallinen kysymys valtiontukea saavien yhdistysten laillisuusvalvonnasta

Eduskunnan puhemiehelle

Julkisuudessa esitettyjen tietojen mukaan opetus- ja kulttuuriministeriö oli maksanut satojentuhansien eurojen suuruiset tukirahat Suomen islamilainen neuvosto ry:lle vuosina 2007—2014.  

Tukea saanut yhdistys oli itse vuosikertomuksessaan ilmoittanut, että sen toimintaan kuuluu islamilaiseen lakiin liittyvien asioiden hoitamiseen tarkoitettu lautakunta. Yhdistys sai vuosien ajan tukea huolimatta siitä, että se oli harjoittanut Suomen lain ohi menevää päätös- ja lausuntotoimintaa avioliittoasioissa. 

Yhdistyslaki määrittelee, että yhdistyksen tarkoitus ei saa olla lain tai hyvien tapojen vastainen. Maassamme voi olla vain yksi lainsäädäntö, ja sen ulkopuolinen toiminta ei voi olla ainakaan hyvien tapojen mukaista. Nyt paljastui yksittäinen väärinkäytös, mutta ilman selvitystä ilmiön laajuudesta ei voida sulkea pois mahdollisuutta muista vastaavista tapauksista. 

Tämän suuruusluokan tukivaroin on mahdollista harjoittaa laajaa toimintaa ja palkata vakituisia työntekijöitä. Erityisesti tiukassa taloudellisessa tilanteessa yleinen oikeustaju edellyttää, että ministeriöllä on varmuus siitä, millaista toimintaa yhteiskunnan varoin harjoitetaan. 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Mitä tehdään nyt ja aiotaan jatkossa tehdä sen varmistamiseksi, että erityisesti merkittävää valtiontukea saavat yhdistykset noudattavat toiminnassaan Suomen lakia sekä täällä hyväksyttäviksi koettuja tapoja ja jos tässä havaitaan poikkeamia, aikooko ministeriö lopettaa ensi tilassa kyseisten yhdistysten tukemisen? 

Helsingissä 27.4.2017 

Jani Mäkelä / ps

-----

Tapauksen noustessa otsikoihin ja päättäessäni tämän kysymyksen laatia, ei vielä ollut varmuudella tiedossa että puolueeni perussuomalaiset tulisi saamaan kulttuuriministerin salkun. Nyt kuitenkin kun näin on tapahtumassa, koen että nimitys osui tämän huolestuttavan ilmiön osalta kohdalleen. Odotan uudelta puolueemme ministeriltä tiukkoja toimia omaan toimialaansa liittyvien valtiontukien perkaamiseksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Silloinhan puoluetuetkin jäsivät Perussuomalaisilta saamatta, sillä puolue ei noudata yhdistys-eikä vaalilakia.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Miksi vain Persuilta ?
http://uusi.voima.fi/artikkeli/2011/muistio-kokoom...
Yleisessä tiedossa on myös, että kepuli pettää aina.
Puolueet ovat julistautuneetyleishyödyllisiksi, vaikka ovat yleisvahingollisia.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Vaikka noin olisikin, niin eikös puoluetuki määräydy toisin perustein? Mutta hei, jos lakia on jossain rikottu niin ei kun poliisille ilmoitusta vaan.

Onneksi persujen vaatimuksesta puoluetukea on sentään pienennetty tällä hallituskaudella. Vihdoin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Hyvä ajatus. Nythän on persuilla tuhannentaalan paikka aloittaa Stvm-ministerin P.Mattilan kanssa Kelan tukien yhdenvertaistaminen.
Poistamalla ansiosidonnaiset Kela-etuudet ja
100 rikkaan 7 500e leskeneläke.
Tehdä vain yksi summa tukeen jonka saa kaikki .
Pienin leskeneläke on 120e.
Keskimääräinen leskeneläke 550e.
Rikkaiden 7 500e.

Ansiosidonnainen vanheimpainraha
1.hyvätuloisen 4 500e.
2.pienituloisen 1100e
3. toimeentulotukea saavan 0 euroa.

Kelan verovaroja säästyisi paljon . Kansa kiittäisi yhdenvertaisuudesta sosiaaliturvassa ,kun verotkin putoaisi.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Puollan yhdistyslain pykälän takia, joka on määrittänyt selkeästi yhdistykselle pelisäännöt.

Tämä kyseenalainen yhdistys saisi lopettaa ja antaisi vähän oppituntia muille vastaavanlaisille yhdistyksille, että maamme lakisääntöjä tulee noudattaa eikä harjoittaa omaansa.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Se, että jotkut leikkivät avioliittoa, ei ole lain vastaista.

Vai pitäisikö edustaja Mäkelän mielestä Suomeen perustaa ajatuspoliisi.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Meinaatko että noi vaan leikkii?

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Suomen lain kannalta leikkivät. Somaliäideistä lähes puolet on ainakin virallisesti yksinhuoltajia. Ehkä moniavioisuus pitäisi sallia? Tulisi ainakin halvemmaksi, kun ei tarvitsisi maksaa yksinhuoltajakorotuksia ja -tukia.

http://yle.fi/uutiset/3-5920865

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #12

Monenlaista yhteiskunnan tukien väärinkäytöstä tapahtuu ja jotkut suomalaiset vielä haluavat antaa tukensa tällaiselle toiminnalle. Ei voi ihan täysin ymmärtää.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #14

Minuakin tuollainen harmittaa, mutta tässä asiassa viranomaiset ovat puun ja kuoren välissä. Joko pitää muuttaa lakia ja sallia moniavioisuus (mitä tällä hetkellä ei taida kannattaa, kuin osa Vihreistä ja Vasemmistoliitosta) tai sitten maksaa yh-tukia, vaikka tiedettäisiinkin, että suuri osa on mennyt naimisiin "oman lakinsa" mukaan.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #15

No sitä yh-tukea hyväksyttäessä, jos sellaista haetaan tulisi, tulisi käsitellä myös yhteiset asuinolot ja päättää tuki sen mukaan. Tietenkin joku rahakas voisi pitää jalkavaimoja ja ostaa jokaiselle oman asunnon mutta kyllä tuo jonniin verran tilannetta parantaisi.
Heti kyllä sanon etten oikein tiedä juuri mitään näitten yh-tukien myöntämisperusteista mutta jos asuu jonkun kanssa yhdessä niin sellaiseen tukeen ei pitäisi olla oikeutta.
Moniavioisuutta vastustan.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #17

Joo eihän yh-tukea saa, jos samassa osoitteessa asuu mies (tai nainen, jos hakija on mies), mutta suurin lasku tuleekin siitä, että näille "yh-äideille" annetaan tietysti oma asunto. Pauli Vahtera kirjoitti aiheesta joku aika takaperin (en jaksa kaivaa linkkiä).

En minäkään kannata moniavioisuutta.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #18

"näille "yh-äideille" annetaan tietysti oma asunto"
Niskakarvoja nostattaa tuommonen. Tekisipä mieleni kirota koko järjestelmä. Sinisilmäisiä tai sokeita ovat näköjään viranomaiset.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #19

Rehellisyyden nimissä pitää sanoa, että samalla tavalla kantasuomalaisetkin voivat käyttää järjestelmää väärin. Ei kukaan tule kyttäämään, jos avopari elää paperilla eri osoitteissa ja yhteiskunta maksaa asumistukea ja muita tukia yh-puolisolle. Onnistuu myös aviopareilta, jos ilmoittavat asumuserosta, jne.

Valitettavasti järjestelmä on tehty rehellisiä ihmisiä varten, eikä väärinkäyttäjiä oikein saa edesvastuuseen ilman viranomaiskyttääjiä ja sellaista kyttäysyhteiskuntaa tuskin kovin monikaan haluaa.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Mielestäni millekkään uskonnolliselle yhteisölle ei pitäisi antaa verovaroista yhtään mitään. Eläköön kymmenyksillään.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Totta. Yleishyödyllisenähän niillä ei ole edes veroja. Ei ihme että varallisuus on hulpea eri SRK. Joilla on maata,metsää,asuntoja,kiinteistöjä ym.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Noinkohan olisi tilastollisesti katsoen noin ensimmäinen asia, josta olemme edes osittain samaa mieltä :)

Hannu Töyri

Miten pitäisi suhtautua Halal-terastukseen joka on kutenkin käytäntö Suomessa. Puheet jonkilaisesta yhtäaikaisesta tainuttamisesta ja kurkun viiltämisetä on ollut valetta alusta alkaen ja se on myös Suomessa lainvastaista.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Yksinkertaisen kielteisesti. Elukoita ei saa kiduttamalla tappaa.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Kielteisesti. Uskonnolliset rituaalit eivät voi kävellä yli Suomen lain, ei myöskään eläinsuojelulain.

Hannu Rautomäki

Valtio on antanut yli 450 000 euron avustukset vuosina 2007–2014 islamilaisen lainkäytön edistämiseen Suomessa ymmärtämättä ollenkaan, mitä edistetään.
Suomessa ei tarvita toista rinnakaista oikeusjärjestelmää.
Viite:
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/219644-kansanedus...

https://beta.oikeamedia.com/o1-5821

http://areena.yle.fi/1-3869235

Käyttäjän SeppoHonkanen kuva
Seppo Honkanen

Miten ihmeessä Suomi-Amerikka-yhdistys saa valtionapua..? USA:ssa on sentään voimassa kuolemanrangaistus monessa osavaltiossa..

Juuso Hämäläinen

Valtion tukia ei tarvita millekään yhdistykselle. Jäsenet maksavat itse. Myös puoluetuet.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Mepä ollaankin etujoukoissa EU ssa, tässä puoluetuessakin.

""Suomessa maksetaan Luxemburgin jälkeen EU:n toiseksi eniten puoluetukea äänestäjää kohti. Saksalaisen talouslehti Wirtschaftswochen tekemän selvityksen mukaan suomalaispuolueet saivat puoluetukea 12,25 euroa äänestäjää kohden. Kaikkien EU-maiden keskiarvo on vain 3,73 euroa "" lainaus wikip.

Vuonna 67, kun vasemmiston ja keskustan toivoma puoluetuki otettiin käyttöön, sen pelättiin johtavan myös puolueiden valtakoneistojen kasvuun. Loppu onkin sitten historiaa, ja persutkin ovat nykyään hyvin hiljaa puoluetuen poistamisesta. Yllätysyllätys.

Frank Halloway

Älkäämme huolehtiko liiaksi. Tuet loppuvat luonnollista tietä kun Suomi-neidon kulutusluotto siirtyy perintätoimiston taseeseen.

Käyttäjän HilkkaLiisaNivukoski kuva
Hilkka Nivukoski

(kopio) "Kuitenkin eräs kynnys ylitettiin, kun osoittautui että satoja tuhansia euroja yhteiskunnan rahaa oli maksettu tukena Suomen islamilainen neuvosto ry:lle, joka oli tukea saadessaan itse ilmoittanut harjoittavansa islamilaiseen lakiin liittyvien asioiden hoitamista siihen tarkoitetun lautakunnan voimin (uutinen)."

Kansanedustaja nostaa syyniin muslimijärjestön yli 450 000 €:n tuen – tuohtui islamin lain soveltamisesta. http://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotimaa/kansanedu...

Antaako Suomen valtio oikeasti rahaa, että islamilainen neuvosto ry saisi muka noudattaa sharia-lakia Suomessa?

Suomessa on kaikkien noudatettava Suomen lakia. Myös maahanmuuttajien ja islamilaisen neuvoston. Laittakaahan rahahanat kiinni!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut