Jani Mäkelä Reilusti suomalaisen puolella.

Moottoripyöräverossa vähintään remontoitavaa

Valtiovarainministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle luonnoksen veneverosta ja kevyiden moottoriajoneuvojen verosta. Tämä on herättänyt paljon kysymyksiä ja tuottanut poikkeuksellisen paljon palautetta. Onhan kyse maksusta, joka suurelta osin kohdistuu yhteiskuntaamme veroja jo ennestään maksaviin ja lisäarvoa tuottaviin kansalaisiin, joiden verorasitus on nytkin maailman raskaimpia.

Lisäksi luonnokseen liittyy monia ongelmallisia ja aiheellisesti epäoikeudenmukaiseksi koettuja kohtia. Sekaannusta aiheutti myös kokoomuksen suunnalta tullut yritys irtiottoon yhdessä sovitusta hallitusohjelmasta ja perussuomalaisen syyttäminen tästä kokoomusministerin valmistelusta. Seuraavassa vastaan palautteessa tulleisiin yleisempiin aiheeseen liittyviin kysymyksiin omasta näkökulmastani.

---
Tämä veneisiin ja moottoripyöriin kohdistuva ajoneuvoveron tyyppinen maksu on ollut kirjattuna hallitusohjelmaan alusta alkaen ja sen toteutus on lähtenyt valmisteluun sittemmin. Se ei ole minkään puolueen erityisesti toivoma. Tämä on yksi monista lähtökohtaisesti ikävistä menoleikkauksista tai maksukorotuksista, joita talouden tasapainottamiseksi joudutaan miettimään.

Mielestäni kyseinen maksu on ongelmallinen, koska ainakin tässä muodossaan kuulostaa itsetarkoitukselliselta omistamisen verotukselta eikä ota huomioon verotettavan varallisuutta. Esitys myös sisältää riskejä siitä, että nämä ennestäänkin vaikeuksissa olevat kaupan alat kurjistuisivat entisestään – nytkään kun veneiden ja moottoripyörien kauppa ei ole käynyt vuosiin.

Olen käytettävissä olevin keinoin pyrkinyt vaikuttamaan sekä omassa eduskuntaryhmässä että sen ulkopuolella, että tämä maksu voitaisiin todeta kannattamattomaksi ja perua. Jos tämä ei olisi mahdollista, sitten täytyy jo varhaisessa vaiheessa ennen hallituksen esitystä karsia pois maksuun sisältyvät räikeimmät epäkohdat. Valiokunnan käsittelyssä tulee katsoa vielä tarkemmin.

Ainakin se on tosin hyvä, että ennakkotiedon mukaan veneiden maksu rajoittuu varsin korkeisiin moottoritehoihin eli kaikki mökkiveneet yms. eivät ole menossa maksun alaisuuteen. Moottoripyöräpuolella pidän tärkeänä sitä, että maksun suuruudella on ajoneuvon käyttömaksun tapaan jokin sidonnaisuus käyttöaikaan. Muutakin huomioitavaa varmasti on.

Sen ohella kannatan myös alan teollisuuden esittämää ajatusta siitä, että ajoneuvoveroa moottoripyörien osalta alennettaisiin. Tämä on muissa maissa tuonut lisää puhtia moottoripyöräkauppaan. Muitakin keinoja varmasti on löydettävissä ja täytyy muistaa, että vain äänestäjien tuella perussuomalaiset voivat vaikuttaa tähän tai muihinkaan asioihin. Eivät tätä demarit paremmin tekisi.
---

Näiden usein esitettyjen kysymysten ohella olen valmis keskustelemaan myös muista mahdollisista asiassa ilmenevistä epäkohdista tai kyselyn aiheista. Olen ollut asiasta yhteyksissä suuren joukon ihmisiä kanssa niin harrastajakentässä, alan yrityksissä kuin päättäjissäkin. Uskon että asiassa voidaan yhteistyöllä saavuttaa järkevä lopputulos, joka ei tuota merkittävää vahinkoa myöskään alan elinkeinolle.

Elinkeinojen vaarantaminen ei voi olla tämän hallituksen tahtotila - se hallitus jota minä tuen, suojelee suomalaisia työpaikkoja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Tämä veneisiin ja moottoripyöriin kohdistuva ajoneuvoveron tyyppinen maksu on ollut kirjattuna hallitusohjelmaan alusta alkaen ja sen toteutus on lähtenyt valmisteluun sittemmin. Se ei ole minkään puolueen erityisesti toivoma."

Aika jännä että se on kirjautunut kolmen hallituspuolueen ohjelmaan ilman että mikään puolue on sitä toivonut. Ainakin Timo Soini on riemuinnut, miten "nyt pannaan huvikuunarit ja juppikootterit verolle". Hassua nyt mankua äänestäjien tukea persuille, jotta persujen primus motoroima ehdotus saataisiin kiville.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Miten on, kun jotkut ovat tietävinään, että perussuomalaisissa olisi halua pistää myöskin asuntovaunut verolle? Onko perää?

Pekka Iiskonmaki

Miten virkamiesdiktatuuri voi elää makeasti, jos veroja ei koroteta?

Veroja on pakko korottaa, että heillä menee hyvin.

Harri Ikonen

Ainahan verotettavaa löytyy, ja tässä tapauksessa sitä pitäisi hakea hieman laajemmalta alueelta, ettei nyt vain moottoripyörille panna kaikkea kuormaa "kevyemmän" liikenteen verotuksessa.

Jos tätä mp verokertymää kokonaisuudessaan ei haluta alentaa, voi mopot ja mopoautot ottaa mukaan jakamaan verotaakkaa, eikä se olisi mikään sosiaalinen vääryyskään. Näin saisivat kaikki pörrääjät osuutensa maksusta. Mitään järkevää selitystä ei löytyne niiden mukaanottoon verotuksessa.

Tämän hetken lakiehdotus on kohtuuton verrattuna autojen maksujärjestelmään, niinkuin ehdotelmassakin todetaan, vero on 2-5 kertainen autoihin verraten.

Veli-pekka Ratinen

Siltä osin väärin että mopot ja kevytmp:t ovat tärkeässä osassa nuorten liikkumisen kannalta kaupunkialueiden ulkopuolella. Eu:n liikennepolittisten tavoitteiden mukaan myös tärkeä osa kaupunkiliikkuvuuden kannalta. Nämä ajoneuvoryhmät ovat myös nykyään ylivoimaisen ympäristö ystävällisiä ajoneuvoja Euro4 päästönormin myötä. Tyypillisesti 48g/km/2.1l/100km. Maailma muuttuu. Se pärinä sitten, turha syyllistää poikia kun poliisi pystyisi valvomaan ja puuttumaan ääniin ja valoihin yms. Nyt ainoa tarkkailun kohde on että mopo ei kulje liian kovaa.

Käyttäjän lahtipe1 kuva
Petri Lahtinen

"Mielestäni kyseinen maksu on ongelmallinen, koska ainakin tässä muodossaan kuulostaa itsetarkoitukselliselta omistamisen verotukselta eikä ota huomioon verotettavan varallisuutta. "

Totta. Myös kiinteistövero on samanlainen, verotettavan maksukykyä ei huomioida millään tavalla. Ehkä taustalla on implisiittinen oletus tyyliin " että kun se kerran on tommosen talon rakentanut, niin on sillä varmaan varaa maksaa verotkin". Näin siis rakennuksesta, jonka rakentamispäätös on tehty ehkä ennen kiinteistöveroa. Ja sama oletus pätee joka vuosi ? Ja pätee silloinkin, kun veroa mielivaltaisesti korotetaan ?

Pekka Iiskonmaki

Antakaa keisarille, mikä keisarille kuuluu.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Ne kuuluisat kymmenykset taitavat tulla täyteen köyhimmälläkin kansanosalla jo nyt. Jos ei muuten niin arvonlisäveron muodossa.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Näin on.
Ei köyhältä kannata ottaa koska köyhä tankkaa luukulta menetyksensä takaisin. Se on nyt vaan totuttava ajatukseen että jonkun on maksettava.

Koko maailman sossuna toimiminen ei ole ilmaista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut