Moottoripyöräverossa vähintään remontoitavaa

Valtiovarainministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle luonnoksen veneverosta ja kevyiden moottoriajoneuvojen verosta. Tämä on herättänyt paljon kysymyksiä ja tuottanut poikkeuksellisen paljon palautetta. Onhan kyse maksusta, joka suurelta osin kohdistuu yhteiskuntaamme veroja jo ennestään maksaviin ja lisäarvoa tuottaviin kansalaisiin, joiden verorasitus on nytkin maailman raskaimpia.

Lisäksi luonnokseen liittyy monia ongelmallisia ja aiheellisesti epäoikeudenmukaiseksi koettuja kohtia. Sekaannusta aiheutti myös kokoomuksen suunnalta tullut yritys irtiottoon yhdessä sovitusta hallitusohjelmasta ja perussuomalaisen syyttäminen tästä kokoomusministerin valmistelusta. Seuraavassa vastaan palautteessa tulleisiin yleisempiin aiheeseen liittyviin kysymyksiin omasta näkökulmastani.


Tämä veneisiin ja moottoripyöriin kohdistuva ajoneuvoveron tyyppinen maksu on ollut kirjattuna hallitusohjelmaan alusta alkaen ja sen toteutus on lähtenyt valmisteluun sittemmin. Se ei ole minkään puolueen erityisesti toivoma. Tämä on yksi monista lähtökohtaisesti ikävistä menoleikkauksista tai maksukorotuksista, joita talouden tasapainottamiseksi joudutaan miettimään.

Mielestäni kyseinen maksu on ongelmallinen, koska ainakin tässä muodossaan kuulostaa itsetarkoitukselliselta omistamisen verotukselta eikä ota huomioon verotettavan varallisuutta. Esitys myös sisältää riskejä siitä, että nämä ennestäänkin vaikeuksissa olevat kaupan alat kurjistuisivat entisestään – nytkään kun veneiden ja moottoripyörien kauppa ei ole käynyt vuosiin.

Olen käytettävissä olevin keinoin pyrkinyt vaikuttamaan sekä omassa eduskuntaryhmässä että sen ulkopuolella, että tämä maksu voitaisiin todeta kannattamattomaksi ja perua. Jos tämä ei olisi mahdollista, sitten täytyy jo varhaisessa vaiheessa ennen hallituksen esitystä karsia pois maksuun sisältyvät räikeimmät epäkohdat. Valiokunnan käsittelyssä tulee katsoa vielä tarkemmin.

Ainakin se on tosin hyvä, että ennakkotiedon mukaan veneiden maksu rajoittuu varsin korkeisiin moottoritehoihin eli kaikki mökkiveneet yms. eivät ole menossa maksun alaisuuteen. Moottoripyöräpuolella pidän tärkeänä sitä, että maksun suuruudella on ajoneuvon käyttömaksun tapaan jokin sidonnaisuus käyttöaikaan. Muutakin huomioitavaa varmasti on.

Sen ohella kannatan myös alan teollisuuden esittämää ajatusta siitä, että ajoneuvoveroa moottoripyörien osalta alennettaisiin. Tämä on muissa maissa tuonut lisää puhtia moottoripyöräkauppaan. Muitakin keinoja varmasti on löydettävissä ja täytyy muistaa, että vain äänestäjien tuella perussuomalaiset voivat vaikuttaa tähän tai muihinkaan asioihin. Eivät tätä demarit paremmin tekisi.

Näiden usein esitettyjen kysymysten ohella olen valmis keskustelemaan myös muista mahdollisista asiassa ilmenevistä epäkohdista tai kyselyn aiheista. Olen ollut asiasta yhteyksissä suuren joukon ihmisiä kanssa niin harrastajakentässä, alan yrityksissä kuin päättäjissäkin. Uskon että asiassa voidaan yhteistyöllä saavuttaa järkevä lopputulos, joka ei tuota merkittävää vahinkoa myöskään alan elinkeinolle.

Elinkeinojen vaarantaminen ei voi olla tämän hallituksen tahtotila – se hallitus jota minä tuen, suojelee suomalaisia työpaikkoja.

janimakela
Perussuomalaiset Lappeenranta

Olen isänmaallisten arvojen pohjalta toimiva maltillisen konservatiivinen yleispoliitikko. Asetan Suomen ja suomalaiset etusijalle muuttuvassa maailmassa. Tämä maa ja kansa ovat itsenäisyyden ja hyvinvoinnin arvoisia nyt sekä tulevaisuudessa.

Olen perussuomalaisten 3. kauden kansanedustaja Kaakkois-Suomen vaalipiiristä. Toimin perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Lisäksi olen liikennevaliokunnan jäsen sekä suuren ja perustuslakivaliokunnan varajäsen.

Muihin luottamustoimiini lukeutuu toimiminen Veikkauksen hallintoneuvoston varapuheenjohtajana. Kunnallisella tasolla toimin Lappeenrannassa kaupunginvaltuutettuna 2013 alkaen, aluevaltuutettuna 2021 alkaen sekä Etelä-Karjalan maakuntahallituksen 2. varapuheenjohtajana.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu