Jani Mäkelä Reilusti suomalaisen puolella.

Kaavoituksesta kasvun eväitä

Vuosikaudet jatkuneeseen talouden alavireeseen näkyy pieniä toivon merkkejä. Työttömyys on vähentynyt kautta maan. Kaupan alalla työ lisääntyi aukioloaikojen vapauttamisen myötä ja kilpailukykysopimuksen tuoma vakaus luo myönteistä ilmapiiriä investoinneille.

Tehokas kaavoitus on eräs kasvun edellytys. Monissa tapauksissa kaavoitus valituksineen jarruttaa rakentamista ja investointeja. Tähän tarjotaan osaltaan ratkaisuja eduskunnan käsittelyssä olevassa hallituksen esityksessä maankäyttö- ja rakennuslaiksi.

Lain tavoitteet ovat normien purun hengessä vähentää kaavoitukseen ja rakentamiseen liittyvää sääntelyä, lisätä rakentamismahdollisuuksia sekä edistää elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä ja toimivan kilpailun kehittymistä. Lakiesitys lisää kunnan omaa kaavoitusvaltaa ja vähentää ulkopuolista viranomaisohjausta. Viranomaisten valitusmahdollisuuksia toistensa päätöksistä karsitaan.

Erityisesti yhdistettynä takavuosina kiistoja aiheuttaneen vähittäiskaupan suuryksiköiden sääntelyn keventämiseen, nämä ovat kuntapäättäjän näkökulmasta tervetulleita muutoksia. Tuoreessa muistissa on aika, jolloin valtio rajoitti meilläkin kaavoitusta. Tästä oli ikäviä seuraamuksia kautta maan, esimerkiksi siitä johtui osaltaan Ikean tontin kauppa monimutkaisine ja kalliine järjestelyineen Lappeenrannassa.

Tavalliseen tapaan ympäristöjärjestöt ja vasemmisto-oppositio keksivät valittamista tästäkin uudistuksesta. Näitä tahoja tuntuu yhdistävän epäluottamus ihmistä lähellä tapahtuvaan päätöksentekoon ja halu keskittää valta harvoihin käsiin.

Kunnalla pitää olla oikeus päättää maankäytöstä alueellaan. Virkamiehet valmistelevat kaavat virkavastuulla, luottamushenkilöt käsittelevät ne kolmessa vaiheessa ja hallinto-oikeus ratkaisee mahdolliset valitukset. Tähän käsittelyyn on syytä luottaa nykyistä enemmän.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Kaavoituksen helpottaminen" on orwellimainen termi kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksien kaventamiseksi. Suuret kaupan yksiköt ja tuulivoimatoimijat kiittävät, jälkimmäisillä onkin ollut useita syitä kiittää perussuomalaisia viime aikoina.

Kunnan ulkopuolinen viranomaisvalvonta on usein ainoa keino edes yrittää vaikuttaa yhden puolueen ja pienen hyvävelikerhon hallitseman kunnan kaavoitusasioihin. Epäluottamus kunnan omaan päätöksentekoon kumpuaa ihan todellisista kokemuksista. Mm. niistä, joissa kunnanhallituksen puheenjohtajan omistamille maille ollaan kaavoittamassa useita tuulivoimaloita valtapuolueen pienen kabinettiklikin toimesta. Tai kun valtapuolueen suurin rahoittaja haluaa myllyt itselleen ministeriön ohjeistuksesta piittaamatta.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Kerrotko vielä, miten tuulivoima liittyy tähän kirjoitettuun asiaan?

Onko valtio yrittänyt aktiivisesti rajoittaa niiden kaavoittamista, ennen kuin perussuomalaiset pääsivät viimein hallitukseen vaikuttamaan?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Miten tuulivoima liittyy kaavoitukseen?
Olen pahoillani jos kansanedustaja ei tiedä.

Nykyinen hallitus esittää uutta rinnakkaista tukea noin 600 uuden voimalan rakentamiselle joten aika outoa puhua niiden rajoittamisesta. Kaavoitukseen tämä jälkimmäinen ei tietenkään liity muuten kuin siten, että esitätte niiden suunnittelun valvonnan heikentämistä.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä Vastaus kommenttiin #4

En kysynyt miten tuulivoima liittyy kaavoitukseen, joten on turha väittää minun kysyneen niin. Kysyin miten se liittyy kirjoitettuun asiaan, so. olenko jollain tapaa ottanut kirjoittamassani kantaa tuulivoimaan tai onko tuulivoima jollain tapaa oleellinen osa (tai osa ollenkaan) käsittelemääni maankäyttö-ja rakennuslain uudistusta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #7

On, olen pahoillani jos et sitä ymmärrä.
Uudistus siirtäisi, kuten sinäkin kirjoitat, tuulivoimakaavoituksen valvonnan kunnille ilman että mikään ulkopuolinen taho, kuten ELY, voisi sitä arvioida.

Harmi että suhtaudut ilmeisesti selkärangasta kumpuavalla epä-älyllisellä kieltäytymisellä kritiikkiin sen sijaan että pyrkisit arvioimaan asiaa. Soitapa STY:n Suomiselle ja kysy, miten hyvänä hän pitää uudistusta.

Tai kysypä vaikka pohjanmaalaisilta kuntalaisilta, jotka kärvistelevät tilanteessa ja yrittävät saada jotain tolkkua kaavoitukseen kun heidän ja ohjeistusten yli kävellään nytkin. Esittämänne mukaan tilanne pahenisi entisestään. Putkoselta saat varmaan näiden yhteystietoja jos asia oikeasti kiinnostaa.

Eikä kyse ole vain tuulivoimasta, vaan mistä tahansa ihmisiin ja ympäristön vaikuttavasta kaavoitushankkeesta. Oman kirjoituksesikin mukaan tarkoitus on "sujuvoittaa", eli fokus on kaavoituksenhakijan, ei kuntalaisten, edussa. Toisinaan kun nämä ovat vastakkaisia.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Toteat kirjoituksessasi: Lakiesitys lisää kunnan omaa kaavoitusvaltaa ja vähentää ulkopuolista viranomaisohjausta. Viranomaisten valitusmahdollisuuksia toistensa päätöksistä karsitaan."

Laitoin tähän linkin blogiini eräästä kaavoitushankkeesta, jossa nähdään millaisia virheitä ja puutteellisuuksia kunnan 5 vuotta tekemä kaavaehdotus sisältää. Lisäksi haitat ulottuvat naapurikunnan alueelle. Kaavoitusprosessissa jopa oman ympäristökeskuksen kannanotot käytännössä sivuutetaan. Kunnan toimiessa näin on edelleen tarpeen valvoa myös ulkopuolisella viranomaisohjauksella kunnan kaavoitusta. Esimerkiksi omalta osaltani vaikutusalueen asukkaana on tarvittu viikkojen työ selvitellä lainsäädäntöjä, ohjeita ja käytäntöjä, jotta olen perustellusti voinut ottaa kantaa kaavaan kaavoitusprosessia aiemmin tuntematta - se ei ole kohtuullista. Myös viranomaistahojen asiat paremmin tuntevina pitää valvoa kunnan toimia kaavoitusprosessissa.

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Hyvä esimerkki. "Normienpurkutalkoon" ainoa tarkoitus tosiaan on vähentää kuntalaisten mahdollisuuksia vaikuttaa oman elinympäristönsä asioihin. Tämä on täysin vastoin mm. Suomenkin ratifioimaa Århusin sopimusta.

Samaa sarjaa, kuin hallintovalitusten hinnan 2,5-kertaistaminen joka tehtiin nykyhallituksen aikana täydessä hiljaisuudessa ja ilman keskustelua. Tai hallituksen tavoite, että hallinto-oikeuden ratkaisuista valittaminen pantaisiin harkinnanvaraiseksi, käytännössä että useimmissa tapauksissa siitä oikeudesta luovuttaisiin.

Käyttäjän EskoSalmela kuva
Esko Salmela

"Kerrotko, miten tuulivoima liittyy tähän kirjoitettuun asiaan?"
Tuulivoimayhtiöt ja niiden etujärjestö ovat kauan puhuneet kaavoittamisen "sujuvoittamisesta". Muutkin rakennuttajat ovat olleet siinä mukana. Käytännössä "sujuvoittaminen" merkitsee sitä, että kunnan asukkailla ei olisi enää samoja mahdollisuuksia vaikuttaa rakentamista ohjaaviin kaavoihin tai rakannushankkeisiin kunnassa. Valitustiet tukittaisiin, ensimmäinen askel tähän suuntaan oli jo kun nykyinen hallitus määräsi tietyissä valitusasteissa korotettuja maksuja. Kuntalaisen oikeus vaikuttaa valitusteitse omaan ympäristöönsä on demokraattisen yhteiskunnan perusoikeuksia, johon ei ahtaitten taloudellisten intressien takia pidä puuttua. Tuulivoiman rakentaminen alkoi Suomessa pikavauhtia ilman sitä ohjaavia säännöksia, seurauksena olivat tuhansien kansalaisten valitukset ja huomautukset kaavojen puutteista. Niiden tuloksena mm. tuulivoimaloiden melunormistoa säädettiin uudelleen (tosin työ jäi puutteelliseksi) ja tuulivoiman nauttima yhteiskunnan tuki todettiin täysin epäonnistuneeksi - sen myönsivät tuulivoimaa rakentavat yhtiötkin ja maan korkeimmat energiajohtajat. Valitusoikeus on tuonut kuntiin suuret määrät hyvää ja oikeudenmukaisuutta. Tämäkin linjaus on hallituksen johdonmukaista politiikkaa, jota nyt viimeksi - juuri tämän aamun (18.12.) lehdessa - kritisoi jyrkästi myös oikeuskansleri ja alan professorit. Jani Mäkelän esittämä kysymys paljastaa ettei hän ole lainkaan seurannut tästä asiasta käytä vilkasta kansalaiskeskustelua.

Pekka Iiskonmaki

Kaavoitusmonopoli pelastaa monopolien luvantunmaan. Hienoa, että suunnitelmatalous toimii.

Minä luottaisin enemmän markkinatalouden voimaan, mutta en ole sosialisti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut