Jani Mäkelä Reilusti suomalaisen puolella.

Perussuomalaisillakin kommentoitavaa perhekysymyksiin

Suomalaisia syntyy nykyään valitettavasti vähemmän kuin koskaan aiemmin. STT haastatteli aihepiiriin liittyen kansanedustajia eri puolueista ja uutisoi 28.7.2016 valheellisesti, ettei hallituspuolue perussuomalaisten kansanedustajia tavoitettu kommentoimaan asiaa torstaina. 

Minulle ei ainakaan yritetty soittaa. Kysyttyäni tästä he joutuivat korjaamaan valheellista uutisointiaan siten, että olikin kysytty vain ministeri Mäntylää ja perussuomalaisten sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäseniä. Outo linjaus, etteivät esimerkiksi kommentit valtiovarainvaliokunnan asunto-ja ympäristöjaoksen jäseneltä kelpaisi.

Syyt syntyvyyden alenemiseen selviäisivät varmaankin parhaiten kysymällä niiltä, jotka syntyvyyttä noin periaatteessa voisivat nostaa. Uskoisin suureksi tekijäksi työmarkkinoiden pirstoutumisen ja epätyypillisyyden.

Nuorilla aikuisilla on nykyään on vaikeuksia saada omaakaan elämäänsä järjestykseen, puhumattakaan jälkikasvun vastuulleen hankkimisesta. Erityisen suuri ongelma on, ettei siellä missä pystyisi pieni- ja keskituloinen maksamaan asumisensa, ole tarjolla töitä - ja päinvastoin.

Toki myös monilla asenteilla ja toimintatavoilla on merkitystä asian kannalta. En lähde ottamaan kantaa yksilökohtaisiin ratkaisuihin. Jokaisella on varmasti oma mielipide aiheeseen liittyen, mutta poliitikon on paras keskittyä ulkoisten olosuhteiden saattamiseen sellaiselle tasolle, että myös asennemaailman voisi olettaa kehittyvän suotuisaksi tavoiteltavalle asialle.

Peruslähtökohta perheisiin liittyvässä politiikassa on mielestäni se, että on luotava olosuhteet joista seuraa luontaista väestönkasvua, eli keskimäärin enemmän kuin yksi lapsi jokaista lisääntymisikäistä kohti. Olisi epärealistista yrittää saada syntyvyys pysymään koko ajan kuolleisuuden yläpuolella, mutta pitkällä tähtäimellä pitää pyrkiä siihen ettei väestön määrä maassa vähene.

Keinot tähän ovat moninaiset. Keskeisimmät ovat työpaikkojen luonti erityisesti nuoriin painottuen sekä asumisen halpuuttaminen. Myös maakunnissa on oltava mahdollisuus tehdä työtä ja perustaa perhe, on suuri virhe keskittää väestönkasvua pääkaupunkiseudulle ja kasvukeskuksiin. Perheet ja lapset tarvitsevat tilaa ympärilleen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Juhani Nurminen

Tuo on niin sitä "YLEä".

Yksi sana lauseesta pois = lyhennetty, ja JSN: asiasisältö sama.

Kysymys: kuka missäkin istuu?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kantasuomalaisten matalaa syntyvyyttä kompensoi uussuomalaisten moninkertainen lisääntyminen.

Tilanne olisi suorastaan vakava, jos tilastoissa nähtäisiin vain kantaväestön osuus raskauksista.

Tosiasiassa suomalaisnaisia ei lasten saaminen juurikaan kiinnosta ja jos lapsi ylipäätään hankitaan, niin lasten määrä jää helposti yhteen.

Ei tarvitse olla poliitikko nähdäkseen, että perhepolitiikka on ajettu niin syvälle metsään, että tilanteen korjaantuminen on käytännössä jo täysin mahdoton.

Mutta olematta poliitikko asioista uskaltaa kirjoittaa niiden oikeilla nimillä.

Asuminen on liian kallista, työpaikat epävarmoja tai pätkittyjä. Verotus ei huomioi lapsiperheen kuluja eikä lapsi oikeuta enää verovähennyksiin.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Toisille toimeentulo on edellytys lapsien hankkimiseen. Toisilla lapset ovat toimeentulo.

Tässäkin asiassa kannattaa vertailla eri ryhmiä ja syitä erojen taustalla.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Tämä oli hyvä kommentti ja laaja aihepiiri avattavaksi. Niinhän se yleensä menee asiassa kuin asiassa (miksei siis perheasioissakin), että tarpeeksi varakkaalla sujuu joka tapauksessa varakkuutensa johdosta ja tarpeeksi varattoman asiat hoitaa yhteiskunta. Ne taas kärsivät, jotka yrittävät hoitaa asiansa kunnolla tehden rehellistä työtä. Tämän asian korjaaminen toki on agendallani.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Näin se menee. Jos lapsia hankki, niin pitää hankkia tarpeeksi paljon, tuovat leivän ja kaiki mahdolliset tuet tullessaan.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Entä hallituksen tekemät lapsiperheisiin ja päivähoitoon kohdistuneet leikkaukset?

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

On melko todennäköistä, että esim. Lipposen ja Kataisen-Stubbin hallitusten tekemät varsin suuret ja laajat leikkaukset perheiden hyvinvointiin ovat voineet vaikuttaa syntyvyyttä vähentävästi.

Nykyisen hallituksen toimia mm. nuorten naisten palkkaamisen helpottamiseksi ja päivähoidon säätelyn järkeistämiseksi on vielä vaikea arvioida. Vasta yksi ikäluokka kun on syntynyt hallituskauden kuluessa.

Juhani Nurminen

Onneksi moni kunta tarjoaa jo nyt maksuttoman ehkäisyn (naisille). Miehet saa - olla vaan ja ihmetellä - odottaa niitä uusia ikäluokkia. Kuka tähän tasa-arvojuttuun puuttuisi? Vai minäkö taas?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Mikähän merkitys sillä on syntyvyyteen, että nuorempi väki enenevissä määrin haikailee pääkaupunkiseudulle tai muihin kasvukeskuksiin? Varmaan lähtevät sitä työtä ja toimeentuloa hakemaan, mutta samalla esim. isovanhempien turvaverkot heikkenevät.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Tämä on juurikin keskeinen osa ongelmavyyhtiä. Erityisesti isovanhempien suhteen mutta yleisemminkin, sosiaalisen verkon pirstoutuminen vaikeuttaa oleellisesti perheen perustamista. Sekin osaltaan prässää ihmisiä yhteiskunnan palveluiden varaaan.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Meillä on ainakin yksi suuri poliittinen puolue, jolle mielestäni tasapäistäminen on kovin tärkeää, ja jolle omaisia tärkeämpi asia tuntuu olevan viranomaiset.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Tässä muuten on uutinen kahden vuoden takaa (2014), jossa kerrotaan että syntyvyys vähenee jo kolmatta vuotta peränjälkeen. Joten ei tämä syntyvyyden lasku ihan uusi ilmiö ole.

http://yle.fi/uutiset/miksi_syntyvyys_vahenee_suom...

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Tällä bollilla on jo nykyisinkin liikaa porukkaa, on pelkästään hyvä asia olla lisääntymättä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Totta tuokin, mutta suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden kannalta olisi hyvä, että meillä olisi lapsia.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Jep, skidit ovat ihania riippumatta sukupuolesta, tuppaavat kuiteski kasvamaan liian nopeesti teineiksi ja aikuisiksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut