Jani Mäkelä Reilusti suomalaisen puolella.

Kevään suuria asioita eduskunnassa

Eduskunnassa on ollut keväällä keskusteluissa useita isoja kysymyksiä. Ensimmäisen kerran välikysymys oli mielestäni aiheellinen. Oppositiopuolueet (muut paitsi SDP) olivat huolissaan kriisiin ajautuneiden maatalousyrittäjien ahdingosta, viivästyneiden tukien maksatuksesta ja tuotteiden vientimahdollisuuksista. Pakotteet ja vastapakotteet Venäjän suuntaan ovat raskas taakka varsinkin maataloudelle.

Puhdas ja turvallinen kotimainen ruoka on arvo sinänsä – maaseutu kuuluu kulttuuriperintöömme. Niitä on syytä puolustaa, kotimainen ruuan tuotanto on tärkeä osa huoltovarmuutta näinä maailmantilanteen vaikeina aikoina. Hallitus onkin käynnistänyt toimet maatalouden ongelmien korjaamiseksi. Näitä asioita on käsitelty mm. valtiovarainvaliokunnan maatalousjaoksessa, jonka jäsen olen.

Esillä on ollut lain kaupallisista tavarankuljetuksista muutos, jossa kansalliset määräykset kumotaan ja siirrytään EU:n vaatimiin. Vaatimus perustuu edellisten hallitusten läpi päästämään direktiiviin ja komissio on jo haastanut Suomen oikeuteen määräyksen noudattamattomuudesta.

On väitetty, että tämä avaisi kuljetusmarkkinat vapaalle kilpailulle. Kuitenkaan nytkään ne eivät avaudu kokonaan, eivätkä olleet ennen täysin suljetut. Kansallisten säädösten valvonta on ollut vaikeaa ja asiantuntijoiden näkemykset purkamisen vaikutuksista vaihtelevat suuresti.

Nyt on tärkeää saada eteenpäin aiemmin viivästyneet rahtikirjamääräykset, vinjettimaksut sekä talvirengasvaatimukset. Niillä voidaan korvata vapautuksen mahdollisesti aiheuttamaa vajetta suomalaisen liikenteen kilpailukyvylle. Edistän asiaa parhaani mukaan Liikenne- ja viestintävaliokunnassa.

Pidin erittäin huolestuttavana tietoja siitä, että moni sotiemme veteraani olisi jäänyt  ilman hakemaansa kuntoutusta määrärahojen vähyyden vuoksi viime vuonna. Tilanne ei missään tapauksessa ole hyväksyttävä; Suomi on veteraaneille velkaa itsenäisyytensä. Hallitusohjelmassa veteraanien kuntoutusvaroja lisätään ja olin mukana vaikuttamassa, että lisäystä aikaistettiin jo kuluvalle vuodelle.

Tilannetta täytyy selvittää kahta kautta. Kysyin sekä eduskunnan kyselytunnilla että kirjallisesti, riittävätkö lisätyt määrärahat varmasti siihen että jokainen veteraani saa tarvitsemansa kuntoutuspalvelut. Toiseksi täytyy selvittää kuntoutuksen toimintaa sekä rahoitusta sotepiirin tasolla. Uutisen mukaan nimittäin ongelmat määrärahoista keskittyivät voimakkaasti Etelä-Karjalaan.

Johtuen uusien turvapaikanhakijoiden määrän merkittävästä laskusta, maahanmuuttovirasto on ryhtynyt toimiin kymmenien vastaanottokeskusten sulkemiseksi vuoden loppuun mennessä. Kuulemani perusteella uutista pidetään laajalti hyvänä. Vastaanottokeskuksia on ollut monin paikoin jopa pienten taajamien keskustoissa ja tämä ei voi olla tavoiteltava tila.

Uuden turvapaikkakriisin ja tulijoiden tulvan välttämiseksi on hallitus toimeenpanemassa perussuomalaisten vahvasti viitoittamaa vetovoimatekijöitä vähentävää ohjelmaa. Perheenyhdistämisten tiukennusten ensimmäinen vaihe ja turvapaikkakäsittelyä virtaviivaistava lakipaketti vietiin läpi viimeisellä viikolla. Näille seuraa jatkoa, mutta tärkeä tavoite edes joidenkin tiukennusten läpi saamiseksi ennen kesää saavutetaan.

Eduskuntatyö ei vielä kokonaan mene kesätauolle, sillä eduskunta kokoontuu kuulemaan ja keskustelemaan brexitistä pääministerin ilmoituksen johdosta. Siihen tilaisuuteen olen jo valmistellut puheenvuoroa - arvata saattaa, että EU eikä moni muukaan taho tule siinä puheessa samaan osakseen kunniaa ja suitsutusta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

"Vastaanottokeskuksia on ollut monin paikoin jopa pienten taajamien keskustoissa ja tämä ei voi olla tavoiteltava tila."
Mitä tarkoitat tällä? Vastaanottokeskuksiahan on perustettu sinne, mistä on löytynyt soveltuvia vapaana olevia tiloja. Miksi nimenomaan pienten taajamien keskustat ovat sinusta soveltumattomia? Ovatko turvapaikanhakijat jollakin pienellä paikkakunnalla keskustaajamassa asuessaan aiheuttaneet jotakin sellaista, että mielipiteesi on tuo?

Taidat kuulua siihen porukkaan, jonka mielestä turvapaikanhakijat täytyisi pitää eristettynä ja vangittuna, mieluiten mahdollisimman kaukana suomalaisista?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut