Jani Mäkelä Reilusti suomalaisen puolella.

Tulevaisuus edelleen koulutuksessa

Koulutus on tärkein voimavara pienelle vientivetoiselle hyvinvointimaalle. Palkkakisassa emme pärjää halpamaiden kanssa, eikä meillä ole isoja sisämarkkinoita. Huonot ajat vaativat ehkä leikkauksia, mutta osaaminen on avain huonoista ajoista nousuun.

Opiskelijoilta on tällä hallituskaudella otettu liiaksi. Opintorahan indeksikorotusten leikkaaminen ei enää käy, tukien on mahdollistettava päätoiminen opiskelu. Seuraavan hallituksen tehtävä on huolehtia opiskelun edellytykset kuntoon tasapuolisesti.

Nykyinen koulutuksemme ei vastaa työelämän vaatimuksia tai tuota valmiita ammattilaisia. Vastuu asian korjaamisesta kuuluu sekä oppilaitoksille että työmarkkinoille.

Aloituspaikkoja huonosti vetäviltä aloilta on suunnattava paremmin työllistäville. Oppilaitosten täytyy tehostaa työelämäyhteistyötään. Kannusteeksi osa niiden rahoituksesta voidaan sitoa koulutusta vastaavaan työhön päässeiden valmistuneiden määrään.

Yritykset eivät toisaalta voi odottaa valmista toimettomana ja keskittyä jakelemaan potkuja työtä ulkomaille siirtäen. Yhteiskunnan rahaa tarvitsevat vain Suomessa työllistävät yritykset. Yhteistyön oppilaitoksiin mm. oppisopimusjärjestelyissä tulee toimia.

Suomalaista koulutusta ylläpidetään verovaroin. Muuhun maailmaan verrattuna, ilmainen koulutus yliopistotutkintoon saakka on suuri etuoikeus. Tämän oikeuden väärinkäytön estämiseksi ulkomaalaisilta opiskelijoilta tulee periä lukukausimaksu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Nykyinen eduskuntamme on hyväksynyt koulutuksesta leikkaamisen. Viimeinen hetki onkin katsoa, ketä äänestää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut