Jani Mäkelä Reilusti suomalaisen puolella.

Toimenpiteitä Kaukaan johdosta

Kaakkois-Suomea kohtasivat vakavat uutiset, kun UPM ilmoitti sulkevansa paperikoneen Lappeenrannan Kaukaalla ja aloittavansa yli 100 henkeä koskevat YT-neuvottelut. Kerrannaisvaikutukset muille toimijoille pahentavat tilannetta tästäkin. Teknologian sekä teollisuuden työpaikkojen kato seudulla saa jatkoa.

Kauppa ja matkailu eivät tätä paikkaisi vaikka vetäisivätkin. Koko seutua on perusteltua kohdella äkillisen rakennemuutoksen alueena – korjausta parempaan ei ole näköpiirissä. Valtion tulee kohdistaa tänne tukitoimia samoin kuin epäonnistuneen kaivosteollisuuden ja Nokian alamäen koettelemiin maakuntiin.

Nykyinen meno ei voi jatkua. Nyt julkinen sektori velkaantuu edelleen, huolimatta että verot sekä maksut nousevat. Vaikeudet kasvavat jokaisen vientiteollisuuden tuottavan työpaikan katoamisen myötä. Julkisen sektorin leikkaaminen taas lisää sekin työttömyyttä ja rapauttaa hyvinvointiyhteiskunnan rippeitä.

On käsittämätöntä, miten valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) voi haikailla Suomelle edelläkävijän asemaa ilmastopäästöjen vähentämisessä tai kaivata joukoittain maahanmuuttajia paikkaamaan ”työvoimapulaa”. Näinkö työväen asiaa puolustetaan nykyään? Miten voi olla työväkeä, jos ei pian ole edes työpaikkoja?

Ratkaisu tähän ongelmaan ei myöskään ole oikeiston ja keskustan esittämä suomalaisten työehtojen polkeminen. Paikallista sopimista voi jo nyt harjoittaa, kyllä TESin minimiehtojen ylittäminen on aina sallittua. Halpamaiden kanssa emme pysty kilpailemaan hinnalla - on kilpailtava laadulla ja uusilla tuotteilla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Kauppa ja matkailu eivät tätä paikkaisi vaikka vetäisivätkin."

Jostain kumman syystä ne nyt vain eivät vedä. Jostain kumman syystä Suomesta katosi kuin salaman iskusta muutama sata tuhatta venäläistä turistia.

Siihen verrattuna paperikoneen sulkeminen on kuin tuhaus Saharassa.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Kaupan ja matkailun palveluista yllättävän iso osa on ulkomaisessa omistuksessa ja verotulot pumpataan esimerkiksi Etelä-Karjalan ulkopuolelle. Alojen palkkatason ollessa matala, eivät ne myöskään näy esim. kunnallisveron tuotossa. Välittömät vaikutukset paperikoneen sulkemisesta ovat siis kovemmat kuin mitä nykyinen Venaläismatkailun lama aiheuttaa. (Varsinkin kun matkailuala ei toistaiseksi ole sopeuttanut kapasiteettiaan uuteen tilanteeseen)

Mutta pitkällä tähtäimellä tarvitaan toki sekä teollisuuden ja teknologian että matkailualan työpaikkoja.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Halpamaiden kanssa emme pysty kilpailemaan hinnalla - on kilpailtava laadulla ja uusilla tuotteilla."

Kiinalaista ja aasialaista laatua vastaan on nykyään jo vaikea kilpailla. Aasiasta tulee myös uusia tuotteita. Tilanne näyttää vaikealta, mutta meillä eurooppalaisilla on joitakin ylivertaisia etuja:

Eurooppalainen elämäntapa, taide, viihde, historia ja design. (esim. italialainen design on jo roomalaisten ajoista lähtien kehitetty brändi, sellaista vastaan on vaikea kilpailla)
Tehokas markkinatalous ja bisnesskulttuuri
Tehokkaasti toimiva pankkijärjestelmä ja yhtenäisvaluutta euro

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut